tiistai 8. syyskuuta 2015

Apple Music – hitti vai huti?

Apple toi striimauspalvelunsa markkinoille turhan myöhään. Ensi puraisulla se vaikutti sekavalta käyttää ja äänenlaatukin oli huono. Mutta kuinkas siinä sitten kävikään?

Apple Musicin Sinulle -näkymä
Apple Music lähestää käyttäjää hieman eri kulmasta.

Äänenlaadun suhteen olettamukseni oli, että alunperin musiikkia striimattiin huonommalla laadulla ennen kuin oltiin varmoja, että palvelimet pelaavat kunnolla. Tämä olettamus saattoi pitää paikkaansa, sillä äänelaatu tuntuisi olevan nyt ihan kohdillaan. Ei Tidalin veroinen, mutta Spotifylle pärjää hyvin.

Käytettävyydestä en anna hyviä pisteitä vieläkään, vaikka olen jo tottuneempi käyttäjä. Apple on kuitenkin suunnittelemassa muutoksia, joten ei anneta lopullista tuomiota vielä.

Tammikuussa Spotify vaihtui Tidaliin, mutta nyt huomasin kuuntelevani enemmän Apple Musicia. Ja kun tili sattui olemaan hieman tyhjempi sopivalla hetkellä, en enää jatkanutkaan Tidalin tilausta ja Apple Music jäi ainoaksi palveluksi.

Spotifyn kanssa leipäännyin omiin, kuluneisiin soittolistoihini, lisäksi suositukset olivat kamalia ja radiotkin vain vähän sinne päin. Tidal tarjosi jonkun verran kiinnostavia soittolistoja, mutta päädyin lopulta taas kuuntelemaan samoja biisejä uudestaan ja uudestaan. Apple Music eroaa muusta kolmikosta juuri tässä asiassa.

Kun Apple Musicin ottaa käyttöön, kyselee ohjelma käyttäjän musiikkimieltymyksiä. Tämä on toteutettu hauskasti, mutta ei välttämättä muuten niin näppärästi, palloja tökkimällä. Lopputuloksen perusteella palvelu suosittelee artisteja, levyjä ja valmiita soittolistoja. Tykkäämällä biiseistä ja levyistä sydämen kuvaa klikkaamalla voi antaa palvelulle lisäinformaatiota.

Apple Music sisältää myös nipun uudistettuja nettiradioita, joista erityisesti klassinen rock on osoittautunut mieluisaksi. Parasta Apple Musicissa ovat kuitenkin "kuratoidut", eli musiikkialan ammattilaisten valmiiksi keräämät listat, joiden sisältöä on lyhyesti, mutta hauskasti kuvailtu, useimmiten jopa suomeksi.

Listat ovat oikeasti hyviä ja kiinnostavia. Jokainen lista on kuuntelukelpoinen kokonaisuus, niiden kautta olen tutustunut uusiin artisteihin ja löytänyt vanhoilta uusia, kiinnostavia biisejä. Tarjonta ei myöskään toistaiseksi ole jumiutunut paikalleen, vaan uusia listoja tulee jatkuvasti lisää kun tykkäilen biiseistä.

Kuuntelemani musiikki on kuitenkin hieman ehkä yksitoikkoistunut, en esimerkiksi ole kuunnellut juurikaan suomalaista musiikkia. Ja jos olen, olen etsinyt sen käsipelillä Apple Musicin tarjonnasta.

Se mikä on tavallaan hauskaa ja kiinnostavaa, on että Apple Music ei ehkä näytä todellista musiikkimakuani, mutta suosituksissaan tuo esiin sen kuvan millaisen haluan ihmisillä olevan musiikkimaustani. Tyylikkäitä rock-klassikoita eri vuosikymmeniltä höystettynä elektronisella jytkeellä.

Vaikka joskus yön pimeinä tunteina haluaisinkin renkuttaa Arttu Wiskarin Sirpaa, en merkkaa sitä suosikikseni. Aika näyttää tuottaako tämä ongelmia jossain vaiheessa. En ole myöskään jaksanut tehdä omia soittolistoja vaikka olenkin lisännyt biisejä Omaan musiikkiin. Ei ole vielä tarvinnut, mieluisaa kuunneltavaa on ollut muuten riittävästi tarjolla.

Apple Music ei ole missään nimessä täydellinen palvelu, mutta se tarjoaa jotain erilaista kuin kilpailijansa. Jos olisi mahdollista, ottaisin Spotifyn käyttöliittymän, Tidalin äänenlaadun ja Apple Musicin suositellut listat. Mutta sitä täydellistä palvelua odotellessa tyydyn nyt taas ainakin hetken tähän.

Apple Music tarjoaa kolmen kuukauden ilmaisen kokeilujakson, joten sitä kyllä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Tällä hetkellä palvelu toimii iOS-laitteissa, macilla ja pc:llä, mutta Android-versio on tulossa myöhemmin tänä syksynä. Jostain syystä palvelu ei toimi vielä Apple TV:ssä, mutta ehkäpä huominen julkistus tuo siihenkin muutoksen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.