tiistai 29. syyskuuta 2015

Asus DSL N55U ja 4G-mokkula

Ostin noin vuosi sitten uuden Asuksen modeemin ja siinä on mahdollisuus käyttää 4G-mokkulaa joko laajakaistan kaverina tai ihan erikseen. Olen jo pitkään ollut kyllästynyt surkeaan laajakaistaani ja nyt Sonera rakensi nurkan taakse uuden tukiaseman, joten päätin kokeilla 4G:n ihanuutta.

soneran 4G-mokkla roikkumassa jatkojohdon päässä
4G-mokkula voi olla mukava,
mutta vain jos sen saa toimimaan.

Otin Soneralta nettitikun kokeiluun ja totesin, että läppäriin kytkemällä se antaa laajakaistaan verrattuna todella hyvät nopeudet latenssin pysyessä hyvällä tasolla. Ja vieläpä noin puoleen hintaan!

Ensimmäinen nettitikku, Huawei E3372, ei kuitenkaan toiminut Asus DSL N55U -laajakaistareitittimeni kanssa, tämä olisi toki selvinnyt jos sen olisi erikseen viitsinyt tarkistaa. Oli virhe olettaa, että kaikki yleisimmät laitteet toimisivat (tosin myöhemmin luin jonkun saaneen Huaweinkin toimimaan).

Seuraava laite, ZTE MF823D, löytyikin jo tuettujen listalta. Tosin senkään käyttöönotto ei sujunut ongelmitta. Mutta kun tietää valmiiksi muutaman asian, elämä helpottuu huomattavasti. Näitä ei ohjekirja kerro. Hyppää loppuun, jos et jaksa lukea koko tarinaa.

Tarkista mokkulan toimivuus tietokoneella

Ihan ensimmäiseksi suosittelen kytkemään mokkulan tietokoneeseen ja testaamaan, että se toimii ihan yleisesti. Samalla voi kytkeä pois pin-koodin kyselyn. Huawein mokkula toimi OS X 10.11 El Capitan -käyttöjärjestelmässä heittämällä, mutta ZTE vaati pientä kikkailua. Toki ei voida vaatia, että joku laite toimisi ongelmitta julkaisemattomassa käyttöjärjestelmässä (julkaistaan 30.9.2015 eli huomenna).

Kun mokkula on testattu toimivaksi ja ohjekirjasta tarkistettu, että mitä merkkivalon eri värit tarkoittavat, ei kannata vielä hosua itse mokkulan kanssa, vaan käydä modeemin asetuksista tyrkkäämässä Dual WAN ja usb-modeemimahdollisuus päälle. Dual WAN tarkoittaa sitä, että laite käyttää yhtä aikaa kahta eri nettiyhteyttä, joko toisaan täydentämässä tai sitten toinen yhteys voi olla varalla. Asuksen ohjauspaneelista tämä asetus löytyy kohdasta WAN -> Dual WAN.

Kun Dual WAN on päällä, siirrytään välilehdelle Internet Connection, jossa WAN type -kohdasta valitaan USB. Kun sijainniksi (Location) valitsee Suomi (Finland), pääsee valkkaamaan operaattorin ja laittamaan asetukset kuntoon. Soneran tapauksessa riittää, että laittaa Dial numberiksi *99#. ZTE tunnistuu oikein automaattitunnistuksella.

Asuksen WAN - Internet connertion välilehti
Soneran asetukset 4G-mokkulalle

Reititin muuttaa oman osoitteensa

Tässä kohtaa reititin boottaa itsensä ja tapahtuu ensimmäinen asia mikä saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia. Sisäverkossa jokaisella vehkeellä on oma osoitteensa jonka reititin niille antaa. Ja nyt Asus päättää itse muuttaa oman osoitteensa. Yleensä reitittimen osoite on 198.168.1.1, mutta nyt Asus muuttaa osoitteekseen 198.168.2.1 (tästä tulee toki ilmoitus). Tämä on siis se osoite, mistä pitäisi päästä modeemin hallintaan.

Mietin, että siihen on varmaan joku hyvä syy. Ja se syy on luultavasti se, että Asuksella on ajateltu, että ulkopuolinen modeemi ottaa tuon alkuperäisen osoitteen, mutta ainakaan ZTE ei tee niin. Ja mitä tästä sitten voi seurata?

Itsehän sääsin mokkulan kanssa tietämättömyyttäni pidemmän kaavan mukaan ja huomasin, että välillä en vain enää päässyt reitittimen hallintaan sisään. Kun reititin boottailee, se saattaa kehoittaa katkaisemaan verkkoyhteyden ja luomaan sen uudestaan. Ja se kannattaakin aina tehdä, kytkeä wifi pois tai nypätä verkkojohto hetkeksi irti.

Isoimman ongelman aiheutti ilmeisesti se, että laite joka jakaa sisäverkon osoitteet, muuttaa itse osoitteensa. Ongelmia on luvassa erityisesti, jos tietokoneen päässä reititin on asetettu käytössä olevaksi DNS-palvelimeksi eikä sen osoitetta vaihda.

DNS-palvelin on se, mikä muuttaa nettiosoitteet numerosarjoiksi, jotka vievät oikeaan paikkaan. Vähän siis kuin muuttaisi nimet puhelinnumeroiksi. Ilman numeroa soittaminen ei onnistu. Tämä pätee sekä omassa sisäverkossa, että netissä. Oikeasti reititin tietää vain sisäverkon osoitteet, mutta se osaa hakea netin osoitteet palveluntarjoajan nimipalvelimelta (tai jostain muusta, erikseen määritetyltä nimipalvelimelta, esim. Google DNS).

DNS eli Domain Name System - Wikipedia

Tässä kohtaa kannattaa varmistaa, että missä osoitteessa itse 4G-modeemi asuu. ZTE löytyy osoitteesta 192.168.32.1, joten LAN-välilehdeltä voi käydä vaihtamassa reitittimen osoitteeksi tutun ja turvallisen 192.168.1.1.

Jos et kuitenkaan pääse Asuksen hallintaan osoitetta vaihtamaan osoitteella 192.168.2.1, voi kokeilla osoitetta router.asus.com. Mikäli sekään ei auta, täytyy mennä tietokoneen verkkoasetuksista vaihtamaan DNS-palvelimen osoitteeksi 192.168.2.1. Mikäli nyt kaikki laitteet toimivat hyvin, ei reitittimen osoitetta tarvitse välttämättä muuttaa. Jos pääset nettiin, mutta et modeemin hallintaan, ovat todennäköisesti sisäverkon osoitteet hukassa.

Mikäli hallintaan ei pääse, kannattaa tyhjentää selaimen välimuisti ja poistaa evästeet uudelleenkäynnistelyjen lisäksi. Wifiverkon voi myös poistaa muistettavien listalta ja luoda koneelle uuden käyttöpaikan. Miten nämä tehdään riippuu käyttöjärjestelmästäsi.

Itse saatoin aiheuttaa ylimääräisiä ongelmia turhalla räpläämisellä, joten näitä ongelmia ei välttämättä tule jos mokkulan kytkeminen onnistuu sujuvammin.

Mitä on hyvä tietää mokkulan kytkemisestä?

Ja missäs vaiheessa se itse mokkula tökättiin kiinni? Mokkulasta itsestään kannattaa tietää kaksi asiaa ennen kuin sen ottaa käyttöön. Ensinnäkin se pitää aina kytkeä kiinni vasta kun Asus on jo päällä. Eli uudelleenkäynnistyksen yhteydessä se pitää aina irroittaa. Tätä ei tietenkään lue ohjeissa, mutta netistä löysin tämän sangen tarpeellisen tiedon. Jossain toisessa vehkeessä tämä ei välttämättä ole tarpeellista.

Toinen hyvä tieto on, että vaikka mokkula käynnistyykin nopeasti, se kättelee hitaasti reitittimen kanssa. Odottele siis ihan rauhassa yhteyden muodostumista.

Vaikka et pääsisi nettiin tai reitittimen hallintaan, yritä kirjautua mokkulan hallintaan. Mikäli pääset sinne, vika on luultavasti DNS-asetuksissa.

Asuksen Network map sivu
Network Map -sivulta näet onko
modeemi kytkeytynyt käyttöön.

Mokkulan kytkeminen Asus DSL N55U -modeemireitittimeen pähkinänkuoressa


 • Mokkula pitää aina irrottaa reitittimen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, muuten se ei toimi.
 • Mokkula käynnistyy nopeasti, mutta yhdistää reitittimeen hitaasti. Ole siis kärsivällinen.
 • Reititin vaihtaa mokkulan käyttöönotossa omaa osoitettaan ja se voi aiheuttaa ongelmia. Jos mahdollista, vaihda reitittimen osoite takaisin. Jos et pääse reitittimen hallintaan, vaihda tai lisää tietokoneen verkkoasetuksista DNS-palvelimen osoitteeksi 192.168.2.1.

En lupaa, että nämä olisivat mitenkään optimaalisimmat ohjeet Asuksen N55U:n ja 4G-mokkulan yhteiseloon koska asiat piti opetella kantapään kautta, mutta toivottavasti näistä on jollekin iloa. Mokkulan kytkeminen olisi voinut olla vähän käyttäjäystävällisempi kokemus ja lukemani perusteella en ole ainoa jolla on ollut vastaavia ongelmia Asuksen laitteiden kanssa.

Miksi ei kotimokkulaa?

Tässä kohtaa joku voisi ehkä kysyä, että miksi minun piti kytkeä 4G-mokkula reitittimeeni, enkä ottanut "kotimokkulaa", jossa olisi oma wifireititin.

Kokemukseni operaattoreiden tarjoamien wifimokkuloiden langattoman verkon laadusta eivät kuitenkaan ole mitenkään mairittelevia ja omat laitteeni ovat kaikki kytketty verkkoon langattomasti. Nykyisen Asukseni taas valitsin juuri sen takia, että siinä on suorituskykyinen wifi, joka pystyy luomaan sekä 2.4 GHz että 5 GHz -verkon (tarvittaessa myös erillisen, eristetyn vierasverkon) eikä kyykähdä ihan helpolla.

Omasta kokemuksestani monet ongelmat johtuvat juuri kehnosta wifiverkosta, laitteet ovat vanhoja ja halpoja ja niihin kytketään paljon erilaisia langattomia laitteita ja sitten ihmetellään miksi data ei kulje. Kerrostaloissa 2.4 GHz -taajuuksilla on myös usein tungosta, mutta 5 GHz-wifi auttaa ruuhkaan. Hyvä langaton reititin säästää yleensä monilta murheilta, tämän tietää myös valokuvaaja Matti Sulanto. Tosin tällä kertaa kalliimpi tuote ei säästänyt itseäni ylimääräiseltä säädöltä...2 kommenttia:

 1. Mistä luit E3372 liittämisestä DSL-55NU:hun? Olis kyseinen työmaa kokeiltavana ennen kuin lähden mötikkää vaihtamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Asuksen tuettujen listalla, eikä laite tunnista mokkulaa. En ny muista mistä luin et jollain olisi toiminut, oli jossain keskusteluketjussa. Suuria toiveita en laittaisi Huaweille.

   Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.