lauantai 19. syyskuuta 2015

Liikeidea Ylioppilaskylän asukille

Vituttaako lauantaisin, kun kaljahammasta kolottaa ja opintopisteillä saatu Mastercardkin on höylätty tappiin? Ei hätää, jos asut Ylioppilaskylän liepeillä ja jaksat herätä aamulla vähän aikaisemmin, minulla on sinulle liikeidea.

Istun tässä kello 6.53 Onnibussissa kylpylähotelli Caribian edessä, matkalla Turusta Helsinkiin. Arvatkaa jaksoinko keittää kahvit aamulla. Ärräkin oli vielä kiinni. Minulla ei kolota kaljahammas vaan kahvihammas.

herrasmies juo kahvia
Aamukahvi on vakava asia.

Auto ei taida olla ihan puolillaan, mutta kyllä tässä ainakin 30 ihmistä on. Voisin väittää, että jos keittäisi termarillisen kahvia ja myisi sitä vaikka euron kuppi, sitä ei jäisi pisaraakaan.

Ja nykyään kun on tämä sosiaalinen media, sana leviäisi. Ehkäpä jopa Onnibus mainitsisi asiasta Facebook-sivullaan. OB kun tykkää kaikesta positiivisesta pöhinästä. Ja jos kahvin myyminen unisille  matkalaisille lauantaiaamuna kello 7 ei saa aikaiseksi positiivista pöhinää, niin sitten ei kyllä mikään muukaan saa.

Bisneksen alkuun saaminen on helppoa, mutta vaatii hieman pääomaa. Ensimmäiseksi tarvitaan termari tai pari. Sellaisia voi etsiä muun muassa läheiseltä Ekotorilta, sillä pääsee ainakin alkuun.

Jos taas likviditeettiä löytyy vähän enemmän, voi investoida bussilippuun ja rytkäistä Fölillä Ikeaan. Behövd-termoskannu maksaa 4,99 ja imee sisäänsä litran mustaa kultaa. Pienemmän termoksen voi hankkia maitoa varten.

Kahviksi en suosittele hankkimaan halvinta, eikä myöskään mitään synkkää Saludoa tai jäätävää Juhlamokkaa. Turkulaiset ovat kuulemma alkaneet nirsoilla suuhunpantavan suhteen jo jääkiekkomatseissakin. Suosittelen kokeilemaan jotain hieman tummempaa paahtoa.

Itse kahvin lisäksi tarvitaan tietysti maitoa ja sokeria. Maidon kannattaa olla suosiolla laktoositonta. Itse suosittelen vähän rasvaisempaa versiota, se saa aamulla hymyn huulille. Ja sokeri nyt on, no sokeria. Tai on sitäkin erilaisia, mutta sillä ei ole kahvissa suurta merkitystä. Tietysti joku intiaanisokeri on vähän trendikkäämpää.

Pahvimukeja saa mistä vain, mutta jos mahdollista, kannattaa valita iloisen värisiä. Ehkä vähän serviettejäkin, joku aina suttaa.

Jos myy euron kuppi, niin kauppa käy varmasti. Kaksi euroa alkaa olla jo siinä ja siinä. Jos hinta tuntuu kovalta, voi kokeilla kylkiäisiä, iso pussi kaurakeksejä ei maksa paljoa. Kahvi ja keksi 2 euroa kuulostaa jo paremmalta. Tai kaksi keksiä jos ovat pieniä.

Ihmisillä ei ole nykyään kovin usein enää käteistä, mutta siinä tarvitaan sitä pöhinää ja sosiaalista mediaa. Jos tällä viikolla ei ole kolikoita, ensi viikolla jo on, kunhan pyörä pyörii.

Jos vain jaksaa herätä aikaisin lauantaiaamuisin, bisnes pyörii varmasti. Onnibus ajaa tunnin välein, siinä ehtii keittää taas uuden kierroksen sumppia.

Kahvin ja jopa pikkuleipien myyminen jo sen luokan toimintaa, että se vaatii kuitenkin varmaan jo ison tukun lupia? En nyt tähän hätään löytänyt asiaa Turun kaupungin sivuilta, mutta kai se laki on sama sekä Turussa että Oulussa?

Vähäriskisestä elintarvikemyynnistä tai -tarjoilusta ei tarvitse tehdä ilmoitusta ympäristötoimeen, kun toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.
Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu, kuten
  • kahvitarjoilu,
  • pullan,
  • pikkuleipien ja
  • voileipien tarjoilu

Eli santarmikaan ei ole ihan heti perässä. Väittäisin siis, että kyllä ne lauantain kaljarahat (jos nyt ei ole tarkoitus istua koko iltaa Blancossa) saa tienattua. Nobelaner-olut maksaa Lidlissä noin 90 senttiä tölkki, eli kun alkuinvestoinnit ovat kuoleentuneet, voisi sanoa, että yhdellä kahvikupilla voi tienata yhden oluttölkin.

Tai eihän sitä olutta ole pakko juoda. Rahat voi pistää vaikka säästöön ja investoida johonkin järkevään. Lähteä vaikka Puolaan. Siellä on muuten olut halpaa...

Lauantaiaamuisin Caribian pihamaalla seisoskelee runsaasti kysyntää, tarjonta vain puuttuu. Jos kalusto löytyy valmiiksi, ei tarvitse kuin kokeilla. Saksalaisen marketin olutta ostamalla Suomi-neito tuskin nousee pystyyn, mutta oma elintaso voi hieman nousta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.