keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Fallout 4 – kunnon eskapismia

Pitkään odotettu Fallout-sarjan nelososa saapui vihdoin pelikansan iloksi. Lupauksia lunastettiin ja vähän petyttiinkin, mutta peli on enimmäkseen silkkaa fallouttia, niin hyvässä kuin pahassakin.

fallout 4 peli käynnissä, esillä fanituotteita
Minäkö fani, miten niin muka?

Fallouteissa on aina ollut parasta seikkailu autiomaassa, ikimuistoiset paikat ja kiinnostavat hahmot. Näitä se tarjoilee edelleenkin, tosin pelattavuutta on viety enemmän räiskinnän suuntaan ja peliin on uitettu uusia, ei välttämättä niin tarpeellisia elementtejä. Ja ainakin PS4-versio tuntuu toimivan ihan pelattavasti, vaikka peliä on haukuttu sangen bugiseksi.

Autiomaan sosiaalitoimisto


Sankarin, tärkeiden hahmojen ja pahisten lisäksi Commonwealth-nimellä tunnetulla alueella vaeltaa jos jonkinlaista sukankuluttajaa. Valitettavasti iso osa heistä on uusavuttomia pölvästejä.

Ja koska sankarilla ei ole sen kummempaa tekemistä kuin etsiä kadonnutta poikaansa, lahdata pahiksia ja ratkoa ihmisten ongelmia, päätyy hän paapomaan noita uuvatteja joista surkeimmat eivät osaa omatoimisesti kuin kävellä ympäriinsä.

Näille pitää sitten hoitaa asumukset, ruoka ja vesi, puolustus ja muut elämän tarpeet. Röyhkeimmät kehtaavat vielä nillittää puuttuvista mukavuuksista, vaikka juuri pelastit niiden hengen.

Rakentelua ja paapomista voi onneksi harjoittaa juuri sen verran kuin haluaa. Jo perustason palveluiden saavuttaminen on melko työlästä ja erityisesti tylsää. Toki hyvin rakennettu yhteiskunta tuottaa resursseja, mainetta ja mammonaa.

Itse en ole Simssien tai Minecrafin ystävä, enkä siis innostunut tästä touhusta.

Autiomaan roskakuski


Fallout kolmosessa ja New Vegasissa oppi nopeasti, että mitä tavaroita kannattaa kerätä mukaan ja mitä ei. Nelosessa kraftaaminen on viety täysin uusille urille ja lähes joka ikinen esine mitä maa päällään kantaa, on hyödynnettävissä johonkin.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että omat ja kumppanin reput ovat aina pullollaan ties mitä romua. Aseet ja panssarit kerätään purettaviksi. Arvokkaampia voi toki kiikuttaa myös myytäväksi.

Sekä rahaa ja resursseja kertyy mukavasti kun vain jaksaa laahata riittävästi. Oikeastaan vain harvinaisemmista materiaalieista ja ammuksista tulee silloin tällöin pulaa.

Itse en ole mikään kraftaamisen suurin fani, on kyllä mukava askarrella aseeseen vaikka uusi tähtäin, mutta liika on liikaa. Toisaalta tykkäsin myös kolmosen systeemistä, missä aseet kuluivat käytössä ja niitä piti korjailla. Harvinaisempia pyssyjä säästettiin pahan päivän varalle.

Bugit


Ai mitkä bugit? Valehtelisin toki jos väittäisin, että peli pyörii yhtä sutjakasti kuin täysin patchattu Fallout 3 kun sitä aikoinaan pelasin. Mutta mitään pelaamista estävää ei ole tullut vastaan.

Ruudunpäivitys välillä vähän heiluu, mutta sitä tuntuisi esiintyvän enimmäkseen liikkeellä ollessa, ei niinkään taisteluissa. Tai sitten en vain ehdi silmä kovana tarkkailemaan asiaa kun on muutakin tekemistä.

Fysiikkamoottorin sanotaan aiheuttavan välillä hilpeitä välikohtauksia, kun esimerkiksi vihollisen päästä irronnut ruumista tai Dogmeat-koira singahtavat taivaalle komeassa kaaressa.

Itse olen törmännyt vain leijuvaan päähän ja kerran Piper vedessä kädet ylhäällä kahlailtuaan ei meinannut ensin palata millään normaaliin olotilaansa.

Ottaen huomioon, että kyse on viikko sitten julkaistusta pelistä, on se ainakin itselläni toiminut hyvin. Pc-versiot sitten taas toimivat huonommin tai paremmin riippuen siitä mitä rautaa on pellin alla ja ovatko asetukset ja ajurit kunnossa, mutta se taitaa olla sillä alustalla ainainen riesa. Eikä tämä nyt mikään Arkham Knight ainakaan ole.

Kunnon eskapismia

Kaikesta nypeltämisestä ja pypeltämisestä huolimatta Falloutissa on kyse seikkailusta sekä millaisen virtuaaliminän rakentaa itselleen. Ja siinä nelonen ei petä, vaikka karmasysteemi onkin heitetty romukoppaan.

Peli alkaa pelihahmon luomisella, kasvot saa helposti mieleisekseen, mutta henkilön syntyyn ei mennä ihan yhtä syvällisesti kuin kolmosessa. Naamavärkkiä ja kykyjä enemmän pelinautintoon vaikuttavatkin tehdyt teot ja vuorovaikutus pelimaailman kanssa.

Jokaisella on oma tiensä kuljettava, toisin kuin romanttisessa hömppäkirjallisuudessa usein, sankarin ei tarvitse olla helpon samaistumisen vuoksi mahdollisimman mitäänsanomaton. Pahan pojan tai tytön roolilla ei ole kuitenkaan samanlaista merkitystä kuin esimerkiksi Mass Effect -sarjassa.

Uskoisinkin, että tämän tyylisissä peleissä ei viehätä pelkästään autiomaa ja pahisten lahtaaminen, vaan jokainen voi olla oman onnensa seppä, rikas, rakas, köyhä tai varas. Epämiellyttävät tilanteet voi hoitaa pois päiväjärjestyksestä vaikka pikku ydinlatauksella jos puhe ei auta.

Himasta duuniin ja duunista himaan,
mä hampaita pestäkseni kai elän

Media syöttää meille jatkuvasti kuvaa täydestä ja virikkeellisestä elämästä, mutta totuus on usein toinen. Työpäivän jälkeen saavutaan kotiin, jossa odottavat tiskit, pyykit ja muut velvollisuudet, arkielämän merkityksellisyys kummastuttaa hieman Olavi Uusivirtaakin.

Jos ei jostain syystä ole mahdollisuutta irtisanoutua työpaikastaan ja lähteä kolmeksi kuukaudeksi Intiaan, on Fallout 4 oikein mainio tapa irroittautua arjesta ja saada työpäivän kuviot pois mielestä.

Pidimme työkaverini kanssa julkaisupäivän vapaata ja pelasimme aamusta iltaan. Täytyy sanoa, että oli rentouttavin vapaapäivä pitkään aikaan. Viikonloppuisin ja pyhisin tuppaa olemaan aina kaikenlaista menoa ja muuta velvollisuutta. Päivä autiomaassa piristää kummasti.

Jos olet vanha Fallouttien, erityisesti kolmosen ystävä, varmaan olet jo nelosen hankkinutkin. Jos pelisarja ei ole tuttu, mutta loputtomat seikkailut ydinsodan runteman Bostonin aluella tuntuvat hyvältä tavalta irroittautua arjesta, en voi muuta kuin suositella.

julkaisuyön jono
Jonottajia julkaisuyönä Gamestopissa

Muutama muukin halusi ostaa Falloutin fyysisen version julkaisuyönä, Pelimyynti ei ole vielä täysin siirtynyt nettiin. Me saimme pelimme ja Pip-Boymme tunnin jonotuksella, mutta lähtiessämme jono oli vielä Hansakorttelin tuulikaappiin asti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.