perjantai 27. marraskuuta 2015

Mitä ostin tänään?

Tänään on Älä osta mitään -päivä. Touhussa on ihan yhtä paljon järkeä, kuin siinä, että yrittäisi laihduttaa olemalla syömättä yhden päivän vuodessa. Mutta mitä minä ostin tänään?

vanha piirros ostoksilla olevista ihmisistä
Tänään sikaillaan ostoksilla oikein kunnolla.

Aamupäivällä ostin bussiliput Helsingin reissulle. Eilen ne olisi varmasti saanut halvemmalla ja huomenna on jo myöhäistä. Maailma ei olisi siitä pelastunut, jos olisin jättänyt ne ostamatta. Toisaalta, jos omistaisin auton, olisin säästynyt tältäkin ostamiselta.

En tiedä lasketaanko sitä, mutta kävin lounaalla. Tänään ei ole nälkäpäivä. Kotimatkalla kävin ruokakaupassa, ostin muutaman oluen ja Prosciutto-kinkkua huomista pastaa varten. Olisin toki voinut ostaa ne eilen ja hurskastella tänään.

Tänään on myös Black Friday, amerikkalaisten keksimä kulutusjuhla. Se tarkoittaa alennusmyyntejä. Jos tarvitsen jotain, se on viisasta ostaa juuri tänään. Voin toki hurskastella ja ostaa sen kalliimmalla ensi viikolla.

Playstation Storessa olisi hyviä alennuksia, mutta onneksi ne ovat voimassa vielä huomennakin. Digitaaliset lataukset eivät kuitenkaan kuluta kovin hirveästi vaikkapa luonnonvaroja, joten ehkä ne olisivat sallittuja? Toisaalta, ehkä ei kannata ostaa lisää pelejä kun vapaa-aika on muutenkin kortilla.

Toisaalta, jos jättäisin ekstrahommat vähemmälle ja käyttäisin säästyneen ajan pelaamiseen, ostelisin varmaan vähemmän fyysisiä asioita. Ehkä minun sittenkin kannattaisi ostaa lisää pelejä.

Yhden päivän ostospaasto taitaa kuitenkin olla vain pisara meressä, jos koko muu vuosi on kulutusjuhlaa. Lisäksi olen huomannut, että päivän ovat noteeranneet lähinnä jo ennestään vastuulliset kuluttajat. Muita kiinnostavat enemmän Black Fridayn alennukset.

Jos on tarkka rahoistaan tarkka on ihan järkevääkin odotella jokavuotisia sesonkialennuksia. Mutta jos on taipumusta turhuuksiin, alennuskampanja saattaa toki yllyttää hankkimaan jälleen kerran jotain mitä ei tarvitse.

Mutta ostelussa on ihan sama tilanne kuin laihduttamisessa, valintoja pitäisi miettiä joka päivä. Ehkä olisi järkevämpää pitää ostosten lihaton lokakuu tai tipaton tammikuu. Kuukaudessa ehtisi jo huomata, että ei välttämättä tarvitse sitä kaikkea krääsää mitä ostaisi normaalisti.

Tosin luultavasti siihenkin osallistuisivat vain valveutuneimmat kuluttajat. Nykyistä, kulutuskeskeistä länsimaista elämäntapaa ei muuteta yhdessä yössä. Varsinkin jos ihmiset eivät halua muuttaa sitä.

Ymmärrän itsekin sen tilanteen, että asioiden hankkiminen voi olla ainoa asia mikä tuottaa mielihyvää. Jos on aina kiire ja väsyttää, se tuo helppoa lohtua. Itselleni taas tekniikka on muodostunut harrastukseksi, tosin pyrin ostamaan laatua ja myyn tarpeettomat laitteet eteenpäin, jolloin niiden elinkaari ei pääty minun kaappini pohjalla.

Itse näen hyvin isona ongelmana nykyaikaisen kertakäyttökulttuurin. Esimerkiksi vaatteet ja jalkineet ovat nykyään usein todella heikkolaatuisia ja kiinasta saa muutamalla dollarilla ison kasan nopeasti hajoavaa muoviroskaa. Huono laatu ei kuulemma haittaa kun ovat niin halpoja. Tuotteet pyritään tekemään sellaisiksi, että ne ostohetkellä vaikuttavat laadukkailta, mutta kuluvat tai hajoavat kuitenkin nopeasti. Edes hinta ei välttämättä takaa laatua.

Muutosta kaivataan kuluttajien tottumuksissa, meidän pitäisi ostaa vähemmän ja parempaa. Mutta suurimmalla osalla ei osaaminen, kiinnostus tai aika riitä jokaiseen maailman asiaan perehtymiseen. Jokaisen ostamansa tuotteen eettisyyttä, ekologisuutta ja odotettua elinkaarta on mahdoton selvittää.

Nopeita voittoja tavoitteleva teollisuus näkee siinä paikan ja myy meille mitä me luulemme haluavamme. Esimerkiksi nopeasti hajoavat vaatteet eivät monia haittaa, sillä se on hyvä syy ostaa taas uusia.

Kansainvälisiä pörssiyhtiöitä saa tuskin kantamaan huolta meidän ostoskäyttäytymisestämme, mutta ehkä me vielä opimme vaatimaan parempaa. Siihen tarvitaan kuitenkin enemmän kuin yksi ainokainen päivä juuri ennen vuoden kovimpia kulutusbakkanaaleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.