lauantai 16. tammikuuta 2016

Nanoleaf Smart Ivy ja Smart Hub – tyylikkäät älyvalot

Viime vuonna hankkimani Elgato Avea -Bluetooth-valo osoittautui pettymykseksi, mutta  Indiegogo-kamppis innoitti ottamaan uuden kierroksen älyvaloista Nanoleaffin Smarter Kittin kera. Nanoleffin lamput ovat tyylikkään näköiset ja tekevät sen, mitä älyvalolta toivon.

Nanoleaffin Smart Kit on asiallisesti pakattu.

Mihin 26-neliön yksiössä sitten tarvitaan älyvaloja? Älykodeista puhuttaessa tulee usein ensimmäisenä mieleen iso lukaali, jossa lukuisat lukot, termostaatit ja muut vermeet ovat ohjelmoitavissa ja ohjattavissa näppärästi älylaitteella.

Ensimmäinen ja itselleni ehkä tärkein toiminto on herätysvalo. Niitähän saa toki valmiina kaupasta, mutta ne ovat yleensä sangen rumia ja vievät turhaan tilaa. Miksei normaali kattovalaisin voisi olla myös herätysvalo?

Vaikka kotini onkin pieni, niin juuri sen takia yhdessä ja samassa huoneessa voi olla hyvinkin erilaisia valaistustarpeita. Jos vaikka katson Netflixiä ja chillailen, tarvitsen himmeän taustavalon. Kun taas otan valokuvia, pitää lampuista saada kaikki mahdollinen valoteho irti. Arkiaskareissa valaistus on sitten jotakin siitä väliltä.

Kaiken tämän voi toki toteuttaa himmentimillä (jotka eivät toimi kaikkien ledivalojen kanssa) ja erillisillä valaisimilla, mutta älyvaloilla kaikki tämä on mahdollista nykyisen kattolamppuni kanssa. Tosin ostin nyt ensin kokeeksi vain kahden lampun paketin, joten ne päätyivät jalkalamppuuni. Tämä vähän harmittaa jälkeenpäin, mutta pitää tilata keväämmällä lisää lamppuja.

Älyvaloja on monen merkkisiä ja laisia. Jotkut käyttävät Bluetoothia, kuten esimerkiksi Elgato Aveo, jotkut taas jotain muuta liittymätapaa. Applekäyttäjänä kannattaa suunnata katseensa laitteisiin, jotka tukevat Applen HomeKit-protokollaa.

Yleinen ja suosittu protokolla on taas ZigBee, jota käyttävät esimerkiksi Nanoleaf ja Philipsin Hue-lamput. Nanoleaffin Smart Hub -tukiasema osaa yhdistää ZigBee-lamput Homekittiin, joten valinnanvaraa laitteissa riittää.

nanoleaf smart ivy -lamppu
Laser-työstetty kuori on taiteltu dodekaedrin muotoon.

Nanoleaffin Smart Ivy -lampuissa huomioni kiinnitti ensimmäiseksi niiden rouhea ulkonäkö. Tämän lisäksi ne ovat myös hyvin energiatehokkaat jopa led-lampuiksi. Erikoisen muodon ja rakenteen luulisi asiaan perehtymättä palvelevan vain muotoilun tarpeita, mutta rakenne on jäähdytyksen kannalta optimaalinen ja design on saanut muutamia palkintojakin.

Nanoleaffit eivät ehkä ole markkinoiden halvimmat, jos eivät kalleimmatkaan älylamput, mutta ainakin itseäni niiden ulkoasu miellyttää. Tosin ottaisin lamput mieluusti vaaleina. Nyt näyttäisi olevan myynnissä myös valkoinen versio, mutta muita, vähemmän älykkäitä, lamppuja on saatavilla myös erilaisilla kuvioinneilla.

Lamppujen toimitus oli hieman myöhässä ja Posti vielä päätti pihdata asian kanssa, mutta vihdoin tällä viikolla sain paketin kotiin ja ruuvattua lamput kiinni.

2 lamppua ja keskusyksikkö
Smarter Kittillä pääsee hyvin alkuun.

Asiallisesti pakattujen lamppujen viimeistely on hyvä ja käyttöönotto oli sangen helppoa. Pitää vain asentaa Nanoleaffin sovellus ja parittaa lamput. Katkaisijaa naksauttamalla lamppujen valo alkoi vilkkua ja tukiaseman päällä on nappula parittelutoimintoa varten.

Nanoleaffin oma sovellus on melko vaatimaton ja ajastaminen ei onnistu. Vähänkään vaativampaan käyttöön kannattaa hankkia joku monipuolisempi HomeKit-sovellus. Itse päädyin kahden euron hintaiseen MyTouchHome-sovellukseen.

HomeKittin ja MyTouchHomen kanssa touhuaminen ei kaikilta osin ollutkaan ihan niin yksinkertaista kuin ajattelin. Kirjoitan tästä ihan oman juttunsa, sovelluksen oppimiskäyrä kun on paikoittain hieman jyrkkä.

Muuten käytössä Smart Ivy -lamput ovat oikein miellyttävät. Väriltään valo on lämmin, 3000 kelviniä. Väritoistoindeksiksi luvataan yli 80, mutta parempiakin on kyllä olemassa. Tosin silmään valon väri kyllä tuntuu ihan miellyttävältä.

lamput huoneen kulmassa jalkalampussa
Lamput "testipenkissä".

Mikäli on tarvetta älykkäille design-valoille, Smarter Kit on hyvä paketti lähteä eteenpäin. Yleisen protokollan ansiosta kodin älykästä valaistusta on helppo laajentaa tarvittaessa arkisemmankin näköisillä lampuilla.

Mikäli näyttävät design-lamput kiinnostavat, kannattaa tutustua Nanoleaffin valikoimaan vaikka älyvaloja ei tarvitsisikaan. Laadukasta väritoistoa tarvitseville on tarjolla PAR38, jolle luvataan väritoistoindeksiksi yli 90. Kaikenkaikkiaan Nanoleaf vaikuttaa firmalta mitä kannattaa pitää silmällä tulevaisuudessakin.

edit: Smarter Hub ei tue ainakaan toistaiseksi led-nauhoja. Philips Hue tukee, mutta se on vähän ronkeli vieraiden laitteiden suhteen ja vain Philipsin omat tuotteet ovat ohjattavissa HomeKitin kautta. Osramin Lightify ei taas juttele HomeKittin kanssa ollenkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.