sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Paras HomeKit-sovellus? MyTouchHome

HomeKit on Applen järjestelmä, jolla on voi ohjata erilaisia kodin älylaitteita. Laitteita on jo markkinoilla, mutta ainakaan toistaiseksi Apple itse ei tarjoa sovellusta niiden ohjaamiseen. On siis tyydyttävä laitevalmistajien tai kolmansien osapuolien ratkaisuihin.

homekit logo

Vastikään hankkimani Nanoleaffin Smarter Kittin oma sovellus on sangen vaatimaton, joten erillisen softan hankkiminen oli vääjäämättä edessä. Valitettavasti valikoima ei ole vielä kovinkaan suuri.

Pieni tarjonta toki helpottaa valintaa, mutta kyse on vielä suhteellisen tuoreesta jutusta, joten sitä täydellistä sovellusta ei taida vielä olla edes olemassa. Monet pitävät parhaana 15 euron hintaista, kekseliäästi nimettyä Home-sovellusta. Itse päädyin kuitenkin 2 euron hintaiseen MyTouchHomeen.

HomeKit


HomeKittin perustana ovat koti ja käyttäjät. Ihan ensimmäiseksi luodaan koti. Niitä voi tarvittaessa olla useampiakin. Kotiin voi lisätä muita käyttäjiä Apple ID:n avulla. Käyttäjät voivat ohjata ja aktivoida toimillaan kodin toimintoja, mutta alkuperäinen käyttäjä on kodin ylläpitäjä.

Omassa kodissani on yksi
 huone ja yksi laite.

Kodissa on alueita (Zone), huoneita (Room) ja laitteita (Accesory). Itse asun yksin yksiössä, joten pärjään hyvin yhdellä käyttäjällä ja huoneella. Nanoleaffin Smarter Hub toimii linkkinä lamppujen ja HomeKittin välityksellä, joten se näkyy laitteena. Lamput olen määrittänyt kuuluviksi ainokaiseen huoneeseeni.

Erilaisilla tiloilla määritellään
laitteiden toiminnot.

Laitteita ohjataan luomalla erilaisia tiloja (Scene), joita aktivoidaan ajastamalla tai tilanteilla (Event trigger). Tila voi olla vaikkapa himmeä tunnelmavalo illanviettoa varten.

Tapahtuma voi olla esimerkiksi
kodin alueelta poistuminen.

Tilanne voi olla esimerkiksi auringon nousu, käyttäjän poistuminen tai saapuminen alueelle tai jonkun HomeKit laitteen toiminto.

MyTouchHome


MyTouchHomen käyttöliittymä on hyvin pelkistetty, mutta useimmiten hyvin toimiva, varsinkin jos laitteita ja tiloja ei ole ihan hirveää määrää. Mutta jos ei tunne HomeKittin toimintaa sen syvällisemmin, oppimiskäyrä saattaa olla hieman jyrkkä.

Onneksi toiminnot ovat MyTouchHomessa loogissessa järjestyksessä, ensin luodaan koti ja huoneet sekä lisätään ja nimetään laitteet. Toimintojen asettaminen vaatikin sitten jo hieman pään raapimista.

Lamppuja voi sytyttää tai
sammuttaa, sekä määrittää
niiden kirkkauden.

Mikäli haluaa lampun syttyvän aamulla, ei riitä, että määrittää sille kirkkauden. Hieman hämäävästi pelkkä kirkkausasetus sytyttää valon mikäli tilan aktivoi käsin. Sytyttämis- ja sammuttamistoiminnon luominen oli ensimmäisellä kerralla vähän hämärän tuntuista, mutta kun sen kerran oppii, se kyllä sujuu sen jälkeen.

Mikäli hankkii esimerkiksi Philipsin Hue -lamppuja, voi säätää myös valon väriä. Uudemmat Huen tukiasemat tukevat myös HomeKittiä, mutta itse lamput käyttävät yleistä ZigBee-protokollaa, joten eri merkkisiä lamppuja voi yhdistellä tarpeen mukaan.

Muutamien pienten käytettävyysongelmien lisäksi jäin kaipamaan pikanappuloita tiettyjen tilojen aktivoimiseen, nyt jos haluan kirkastaa valot vaikkapa valokuvausta varten, joudun menemään tilan "sisään".

Hämärästä aamunkoittoon


Itse olen ohjastanut valot toimimaan herätysvaloina. Kirkkautta lisätään pikkuhiljaa, kunnes kellon ollessa arkiaamuisin 7, syttyvät lamput myös täyteen kirkkauteensa. Elokuvakäyttöön on tarjolla himmeää valaistusta ja valokuvia ottaessa lamput saavat palaa mahdollisimman kirkkaina.

Minulla on toistaiseksi vasta 2 valoa, mutta olisi tarkoitus täydentää settiä siten, että kattovalossakin olisi älyvalot. Myös yhteensopiva ledinauha tv:n taakse on haussa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on hankkia myös muitakin HomeKit-laitteita, esimerkiksi ohjattavia pistorasioita. Valikoimaa ei vain ole vielä kovin paljoa, varsinkaan suomessa.

Etäkäyttöä


iOS-laitteet keskustelevat HomeKit-laitteiden kanssa lähiverkossa, mutta jos omistaa kolmos- tai nelos- Apple TV:n, saa niihin yhteyden myös netin yli.

Ominaisuuden käyttöönotto on hieman mystistä, sillä Apple TV:ssä ei ole myöskään mitään omaa sovellusta HomeKittille, eikä se tarjoa mitään tietoa asian tilasta. Applen tukisivustolla on sentään niukka artikkeli HomeKittin käytöstä.

Itse en ominaisuutta niin kovin paljoa tarvitse, mutta olen onnistuneesti sytytellyt ja sammutellut lamppuja etänä ihan kokeilumielessä (testin voi tehdä myös sulkemalla ohjaavan laitteen wifi). Valvontakameran tai ohjattavan pistorasian kanssa ominaisuudesta voisi olla enemmän hyötyä.

Miksi HomeKit?


Erilaisia älykodin järjestelmiä on tarjolla muitakin, mutta HomeKittin vahvin etu lienee se, että se juttelee hyvin jo olemassa olevien vehkeiden kanssa. Tosin ainakin tällä hetkellä HomeKittin käyttöönotto vaatii enemmän perehtymistä kuin mihin peruskäyttäjä on tottunut. Uskon kuitenkin, että tilanne tulee tämän vuoden aikana paranemaan ja laitteiden tarjonta lisääntymään.

Pienessäkin kodissa HomeKittistä voi olla iloa, mutta se on varmasti parhaimmillaan isossa talossa missä on paljon erilaisia laitteita. Vähän enemmän tekniikkaan perehtynyt ihminen saa kyllä systeemit pystyyn nopeasti ja sopivalla hubilla saa käyttöönsä myös ZigBee-protokollaa käyttäviä laitteita.

Apple ei ole vielä selvästikään lyönyt kaikkia paukkuja peliin, mutta kiinnostus älykoteihin kasvaa koko ajan, joten tuskin Cupertinossakaan jäädään polkemaan paikallaan. HomeKittin yleistyminen tekisi myös varmasti hyvää Apple TV:n myynneille.

Älyvalojen maailmaan pääsee kiinni alle satasella esimerkiksi hankkimalla Philips Hue -aloituspakkauksen, värivaloista saa sitten maksaa vähän enemmän. Nanoleaffin Smarter Kittiä ei vielä saa euroopasta, mutta valmistaja myy sitä suoraan 99 dollarin hintaan.

Laitteiden lisäksi kannattaa hankkia erillinen sovellus, kuten käyttämäni MyTouchHome tai kalliimpi Home. Sen jälkeen voikin sitten taas miettiä, että miten sitä ennen oli pärjännyt ilman. On se vaan mukavaa sammuttaa valot sohvalla tai sängyllä makoillessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.