keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Uusi Apple TV 4

Viime vuoden loppupuolella Apple vihdoin julkaisi odotetun päivityksen pikku harrastukseensa, telkkariin kytkettävään mustaan laatikkoon. Päivityksen myötä laitteesta tuli huomattavasti monipuolisempi, mutta onko sille tilausta ja tarvetta älytelevisioiden ja pelikonsolien kansoittamissa olohuoneissa?

uusi apple tv pakkauksessaan
Tutun tuntuisesta paketista ei paljastu mitään ihmeellistä.

Hankin laitteen heti kun sitä vain kaupasta sai, mutta alkuinnostus jäi pahasti Fallout nelosen jyräämäksi. Mutta ehkä hyväkin käsitellä aiheitta nyt vähän myöhemmin, kun on jo vähän enemmän käyttökokemusta.

Uusi Apple TV muistuttaa ulkoisesti edeltäjäänsä, mutta on kasvanu hieman paksummaksi. Kaukosäädin on uusi ja vaatii hieman totuttelua. Laite kytketään edelleenkin televisioon hdmi-kaapelilla, milläs muullakaan. Mutta jonkun verran närää on aiheuttanut Applen päätös poistaa optinen äänilähtö.

Kuka kaipaa optista liitäntää?


uuden apple tv:n takapuoli
Vain yksi on joukosta poissa.

Itseänikin tuo optisen puuttuminen hieman närästää, varsinkin kun kissojen ja koirien kanssa olen metsästänyt dacceja ja esivahvistimia, joissa olisi kaksi optista. Mikäli kuuntelen musiikkia Airplayn välityksellä, ennen ei tarvinnut kytkeä televisioon virtaa.

Pyrin muuttamaan tottumuksiani enemmän siihen suuntaan, että käyttäisin itse Apple TV:tä äänilähteenä. Airplay-kuuntelu syö erityisesti puhelimen akkua kovalla tahdilla. Toistaiseksi Apple Music on kuitenkin ainoa suoratoistopalvelu, jolle on oma sovelluksensa. Asiaan tulee toivottavasti tulevaisuudessa muutos.

Sovelluskauppa


Laitteen todellinen pihvi onkin kasvaneen suorituskyvyn ja sovelluskaupan tarjoamat mahdollisuudet. Vanhan Apple TV:n sovellusvalikoima oli sangen rajoittunut, mutta toisaalta silläkin pärjäsi pitkälle ja homma pysyi yksinkertaisena.

Sovelluskauppa on juuri niin hyvä kuin sen tarjonta. Se ei ole kuitenkaan vielä kovin kummoinen, ainakaan omasta mielestäni. Eniten käytän Netflixiä, Applen omaa elokuvasovellusta, Apple Musiccia ja YouTubea. Tältä osin uusi malli ei ole siis vielä räjäyttänyt pankkia.

Onko Apple TV:stä pelikoneeksi?


Apple TV tuo kiinnostavan lisän pelimarkkinoille, periaatteessa mikä tahansa iOS-peli on sangen helposti portattavissa sille. Laitteen suoritin ei edusta uusinta sukupolvea, mutta toisaalta se mahdollistaa edullisemmat valmistuskustannukset ja pelit pyörivät television ruudulla pienemmällä tarkkuudella kuin iPhoneissa ja iPadeissa.

Pelivalikoiman kasvua vaikeuttaa kuitenkin kaksi asiaa. Apple on halunnut rajoittaa pelien latauskoon maksimissaan 200 megaan ja peliä sitten tarvittaessa ladattaan lisää. En osaa vielä sanoa, miten paljon se hankaloittaa hommaa käytännössä.

Päätöksestä tekee erityisen oudon se, että Apple TV:n pienempikin malli on varustettu 32 gigan massamuistilla. Mihin sitä tilaa säästellään? Applen laitteet eivät ole yleensä olleet leffawarettajien suosikkeja.

Toinen rajoitus liittyy kaukosäätimeen, laitteeseen saa kyllä samat MFI-ohjaimet kuin iOS-laitteisiinkin, mutta pelien on oltava pelattavissa myös kaukosäätimellä. Se karsinee monimutkaisemmat pelit pois heti kättelyssä.

näkymä sovelluskaupasta
Ei se sovelluskauppa ihan tyhjyyttään ammota.

Nyt olen pelannut lähinnä mainiota kotimaista Oceanhornia, mutta saa nähdä saapuuko esimerkiksi kovin odottelemani Knights of the Old Republic koskaan Apple TV:lle.

Apple TV tuskin haastaa isosti oikeita pelikonsoleita, mutta se voi hyvinkin olla potentiaalinen alusta bilepeleille, kasuaalipeleille ja vanhoille klassikoille, joita on jo iOSsillakin kierrätetty. ATV:n etuna on tuulettimettomana täysi äänettömyys ja ainakin toistaiseksi pelitkin irtoavat ihan pikkurahalla.

Lisää pelivalikoimasta voi lukea MacWorldin artikkelista.

Uusi ja ihmeellinen kaukosäädin


apple tv:n ja sony bravian kaukosäätimet, sonyn on isompi ja monimutkaisempi
Kumman sinä valitsisit?

Kuten jo aikaisemmin mainitsinkin, kaukosäädin on on pistetty kunnolla uusiksi. Alkuhipelöinnissä se tuntuu mukavan jämäkältä ja laadukkaalta. Käytössä sen suurimmaksi heikkoudeksi on paljastunut, että pimeässä on vaikea erottaa kumpi pää on yläpää missä kosketuslevy sijaitsee. Asian voinee korjata liimaamalla kakeen vaalean tai pimeässä hohtavan tarran.

Uudessa kaukosäätimessä on enemmän toimintoja, joten oppimiskäyräkin on hieman jyrkempi. Perustoiminnot onnistuivat kuitenkin ihan ensi-istumalta. Ohjeita kannattaa kuitenkin hieman vilkaista.

Kaukosäädin käyttää nyt Bluetoothia ja siinä ei ole enää vaihdettavaa patteria, lataamista varten pakkauksesta löytyy iOS-laitteista tuttu Lightning-kaapeli. Olen tainnut ladata kapulan kerran, joten mikään sähkösyöppö se ei ole.

Television ja stereoiden ystävä


Ylimääräisten kaukosäätimien vihaajan mieltä lämmittää, että Apple TV osaa nyt käynnistää television ja säätää äänenvoimakkuutta. Mikäli käyttää television optista äänilähtöä kuten minä, voi kaukosäätimen jopa opettaa ohjaamaan vahvistinta, mikäli siinä on perinteinen infrapunakaukosäädin.

Aikaisemmin kun minulla oli Xbox 360 ja Apple TV 3, eivät kumpikaan olleet yhteistyöhaluisia Sony Braviani kanssa ja jouduin käyttämään Sonyn järkyttävää halkoa vaihtaakseni ohjelmalähdettä.

Nyt sekä PS4, että ATV4 osaavat ottaa telkun haltuunsa ja Bravian kake sai muuttaa piiloon laatikkoon. Ainoa miinus on, että jos pelaan Playstationnilla, en voi säätää äänenvoimakkuutta ATV:n kaukosäätimellä, sillä se vaihtaa sisääntulon Apple-telkulle.

Ei ihan kypsä vielä


Edellisen Apple TV:n omistajalla ei ole vielä mitään kiirettä kauppaan päivittämään laitettaan. Mutta potentiaalia kyllä löytyy, kunhan sopivia sovelluksia vain saadaan lisää. Viimeisimpiä lupaavia tulokkaita on suosittu VLC media player, joka tekee Apple TV:stä huomattavasti monipuolisemman mediatoistimen.

Varsinkin ihan alkuun nelosesta myös puuttui edellisen version ominaisuuksia, joita on sitten päivityksissä lisäilty. Seuraava, tvOS 9.2 on jo betatestauksessa ja luvassa on muun muassa tuki Bluetooth-näppäimistöille ja parannuksia käyttöliittymään.

Johtopäätös


Vaikka itse hankinkin laitteen ensi tilassa, suurimmat ilot laitteesta uudella teknologialla brassailun lisäksi on Apple Music ja ehkä pari kivaa peliä. Vaativa harrastaja voi hyötyä myös VLC:n tuomista mahdollisuuksista ja laitteen kyvystä ohjata televisiota.

Lähinnä musiikkivastaanotinta tarvitseva jää taas rannalle ruikuttamaan. Mielenkiinnolla odottelen kuitenkin, että mitä tuleman pitää. Kehitys ei ole päättynyt, se taitaa olla vasta alussa.

Ja viikonloppuna sitten vähän HomeKit- ja lamppuasiaa, jos Posti vaan suo.

3 kommenttia:

 1. Oletko kokeillut jo joulukuussa julkaistua AreenaX -sovellusta jolla voi katsella Yle Areenaa?

  VLC:kin tosiaan julkaistiin tällä viikolla, mutta sen käyttöliittymä on kehnohko ja AC3-ääniraidat eivät esim. vielä taida toistua ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asensin kyllä AreenaX:n ja kävin kurkkimassa sisältöjä, mutta en sen enempää vielä kokeillut. Pitääkin ottaa työn alle.

   VLC:lle ei ole itsellä tarvetta, mutta hyvä tietää tuo. Toivottavasti kehittävät softaa.

   Poista
  2. Hyvin vaikuttaisi toimivan AreenaX, mutta rajapinnasta johtuen kaikkia sisältöjä ei ole saatavissa. Esim. Mr. Robottia ei pääse katselemaan.

   Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.