maanantai 1. helmikuuta 2016

Bassot kuriin huonekorjauksella MiniDSP ja REW - Osa 2

Viime kerralla lupailin uutta juttua, kunhan saan miniDSP:n ja REWwin lopullisesti kesytettyä. Lisäopin ja hyvien neuvojen ansiosta bassotoisto alkaa viimein olla sillä tasolla kun mitä huonekorjauksen jälkeen sen odottelin olevan.

Aluksihan onnistuin niistämään REWwin automatiikalla kaiken voiman bassoista pois. Ruuvaamalla, säätämällä ja hinkkaamalla tulos sentään parani. Loppujen lopuksi päädyin myös kytkemään osan REWwillä tehdyistä korjauksista pois käytöstä.

Home Theater Shackia luettuani aloin tulla siihen tulokseen, että vähempi voisi sittenkin olla enemmän. Toinen kiinnostava juttu löytyi Acoustic Frontierista. Nykyiseen lopputulokseen en olisi kuitenkaan luultavasti päässyt ilman apua Facebookin Hifiäharrastavat-ryhmästä.

Mittauksia


Vilkaistaan tässä kohtaa hieman käppyröitä. Kun on saanut kaluston pystyyn ja mittaukset tehtyä, ruutu onkin täynnä erilaisia käppyröitä ja kuvajaisia. Siitä pitäisi sitten osata ottaa selkoa.

Mittaus ilman korjauksia.

Ensipuraisulla käppyrä voi näyttää bassoalueella melko masentavalta, vaste on kuin Linnanmäen vuoristorata. Pitää kuitenkin muistaa, että käppyrät ja kuvajaiset saa helposti liioittelemaan tai vähättelemään eroja riippuen asteikosta.

Itsellänikin on asteikkona suositeltu 20–130 desibeliä, jolloin bassovaste ei enää näytäkään niin kamalalta. Smoothingista tunnutaan olevan vähän kahta mieltä. Tasoiteltu käyrä ei välttämättä ole paras mahdollinen korjauksia käsin säätäessä, mutta antaa luultavasti realistisemman kuvan soundista.

Mitä voi korjata ja mitä ei


Ennen kuin käy korjauksiin kiinni, kannattaa olla perillä mitä voi korjata ja mitä ei. Huonemoodiesta, eli seisovista aalloista, johtuviin kuoppiin huonekorjaus ei pure. Moodien aiheuttamat korostumat ja jälkikaiku (engl. ringing) ovat kyllä tasoiteltavissa. Kannattaa siis keskittyä niihin.

Spektri


Itse takerruin aluksi liikaa taajuusvasteeseen, vesiputouskäyrästä en saanut juurikaan selkoa. Lopulta  parhaiten minulle avautui kuitenkin spektri, josta näkee hyvin sekä bassoalueella olevat möykyt, että jälkikaiut mukavasti.

Spektri ei välttämättä avaudu ihan ensi silmäyksellä.

Ensialkuun spektri näytti tosi oudolta. Facebookissa käydyn keskustelun jälkeen se avautui huomattavasti paremmin. Noin 44 hertsissä on melkoinen jälkikaiku joka kuuluu toistoa sotkevana kuminana. Vajaa 80 hertsissä näkyvä punainen alue on taas korostuma, joka kaipaa silottelua.

Vaste kuin vauvan pylly


Itsellänikin oli ensimmäisenä ajatuksena, että vaste pitää saada mahdollisimman tasaiseksi. REWwin automatiikka on asiasta ihan samaa mieltä ja koittaa siloitella vastetta mahdollisimman paljon. Omalla kohdallani hankaluutta tuotti myös se, että 44 hertsin piikki on selvästi kaiuttimen luvatun taajuustoiston alapuolella.

Automatiikkaa järkevämpää on käydä käsiksi ongelmakohtiin käsipelillä. Ongelmat pitää vain pystyä sitä ennen tunnistamaan. Yksittäiset muhkurat saa korjattua parametrikorjauksella (PK), pitää vain tietää taajuus (Frequence), vahvistus (Gain) ja laajuus (Q). Varsinkin Q tuottaa tottumattomalle päänvaivaa, mutta onneksi REWwin käppyröistä näkee minkä mallinen korjaus ja odotettu vaste ovat.

miniDSP:llä on mahdollista tehdä 6 korjausta eli filtteriä.

Mikäli filtteri on Auto-asennossa, voi antaa REWwin koittaa optimoida korjausta (Filter Tasks -> Optimise...). Sain myös vinkin, että jos on tehty pistekorjauksia, bassotoistoa kannattaa hieman nostaa hyllykorjauksella (shelf, tässä tapauksessa low shelf eli LS). Hyllykorjauksen määrään vaikuttavat omat mieltymykset ja käytetty laitteisto, bassopään korostaminen vaatii vahvistimelta potkua.

Korjattu spektri

Pistekorjaukset hävittivät sekä 44 hertsin muhkean jälkikaiun, että vajaa 80 hertsin kuhmuran. Se myös kuuluu, kumina loistaa poissaolollaan ja bassopuoli soi napakammin. Tämän mittauksen jälkeen nostin vielä hieman hyllykorjauksen tasoa ja se toi toistoon sopivasti muhkeutta.

Vaikka bassoalueella ei kauheasti tilainformaatiota olekaan, niin ylimääräinen kumina haittaa myös tilantuntua. Säädön jälkeen M030:t toimivat leffamateriaalilla entistäkin mukavammin. Olen myös alkanut luopua ajatuksesta hankkia erillistä subbaria. Subbarin sijoittaminen 26-neliön yksiöön varsinkin ilman ärsyttäviä piuhavetoja on sangen hankalaa puuhaa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin


Vaikka aikaisemmista korjauksistakaan ei enää ollut paluuta kuminan maailmaan, nyt vasta olen täysin tyytyväinen hankintaani. REWwissä ja miniDSP:ssä ei ole mitään taikanappulaa, mikä loihtii hetkessä täydellisen bassotoiston.

Mitään täydellistä for dummies -opasta ei myöskään tunnu olevan tarjolla, vaan tietoa on ripoteltu sinne sun tänne. Onneksi REWwin ja miniDSP:n sivuilta löytyvät sentään perustiedot ja hyviä linkkejä. Asiaan perehtymiseen kannattaa siis varata aikaa, varsinkin pitkien keskusteluketjujen läpi kahlaaminen on työlästä.

Kokeneemmat harrastajat ovat myös kallisarvoinen apu, itse en olisi kyllä millään keksinyt laittaa hyllykorjausta, huonemoodien aiheuttamat korostukset olisin kyllä varmaan saanut lopulta kuritettua.

Helpompaa ratkaisua etsivän kannattaa edelleenkin työntää käsi syvälle taskuun ja toivoa, että siellä on muutakin kuin nöyhtää. Geneleccejä saa valmistajan omalla SAM-huonekorjauksella varustettuna ja DSpeakerin valikoimista löytyy valmista korjainta sekä subbarille, että koko alueen kaiuttimille.

miniDSP on kuitenkin edullinen hankkia jos kaipaa pientä puuhastelua. Kotimaassa laitetta ja sen kaveriksi sopivaa UMIK-1 -mikrofonia myy ainakin Ääninen. Tosin jakosuotimen nimellä, mutta kyllä se on sama laite kuin itsellänikin. miniDSP:hän sopii myös aktiivikaiuttimen jakosuotimeksi.

UMIK-1 voi tuntua kalliilta itse miniDSP:hen verrattuna, varsinkin kun sitä useimmiten tarvitsee vain kerran. Mutta mikäli tuttavapiirissä on muitakin hifiharrastajia, kannattaa hankkia mikki kimpassa ja kierrättää sitä tarpeen mukaan. UMIK-1 on varma valinta miniDSP:n kaveriksi.

Laitehifistelyt ovat nyt toivottavasti vähäksi aikaa hifistelty, seuraavaksi pitäisi tehdä hieman akustointia, täytyy käydä jossain välissä tilailemassa Hifitalosta 8 levyn paketti Kontoa ja ryhtyä askartelemaan.

Luvassa saattaa myös olla katsaus kesän reissukohteeseen ja Turun kahviloihin. Olen nimittäin löytänyt uuden suosikkini, täyteläisen pehmeää italialaista kahvia tarjoilevan Bean Barin. Mutta niistä sitten lisää taas joskus.

2 kommenttia:

  1. Hyvää käytännön pohdintaa, missä on huomattavissa selkeää kehitystä alkuvaiheen kankeuden jälkeen :) Toivottavasti miniDSP:n käyttäjät löytävät bloggauksen ja saavat siitä vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se joskus vähän hankalaa kun pystymetsästä lähtee liikkeelle. Mitään kovin selkokielistä opasta varsinkaan suomeksi ei taida olla tarjolla. Tiedon keruu foorumeilta on taas aika työlästä.

      Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.