lauantai 19. maaliskuuta 2016

Huawei E5186 4G-reititin

ZTE:n nettitikun ja "Dark Knigthtin", eli Asus DSL-N55U:n yhteiselämä ei sittenkään sujunut ruusuisesti. Huaweilta oli onneksi tullut uusi malli, joten lähdin Sonera-kauppaan vähän kyselemään. Kotiin tulin uuden laitteen kanssa.

huawei 4G-modeemi hyllyssä
E5186 sopii paremmin taka-alalle kuin paraatipaikalle.

En ihan kauheasti siedä tökkiviä systeejä. Jos laite ei toimi halutulla tavalla, se täytyy vaihtaa sellaiseen joka toimii. ZTE:n tikun käyttöönoton jälkeen ip-osoite oli hukassa milloin miltäkin vehkeeltä. Koskaan ei kuitenkaan kaikilta, joten asiaa sai hetken ihmetellä.

Minulla on jonkun verran kokemusta Huawein aikaisemmista "pupunkorvamalleista". Niistä puuttui kerrostalokäytössä tärkeä 5 gigahertsin verkko. Kuuluvuus ei ole myöskään ollut kovin kummoinen, wifipuolessa on siis menty siitä missä aita on matalin.

Wifillä on väliä.


Ihmisillä on nykyään paljon laitteita jotka käyttävät wifiä. Kännykät, tabletit ja läppärit läppärit käyttävät luonnollisesti yleensä wifiä, mutta esimerkiksi älytelevisiot ja jopa jotkut jääkaapit haluavat myös kytkeytyä verkkoon.

Hyvälaatuisen wifitukiaseman merkitystä ei aina ymmärretä, ajatellaan että nettiyhteys tökkii ja syytetään palveluntarjoajaa, vaikka vanha tukiasema huutaa armoa pölyisessä kolossaan.

Kerrostaloasunnossa voi myös hyvin näkyä toista kymmentä wifiverkkoa. 2.4 gigahertsin taajuus menee silloin helposti tukkoon ja kannattaa siirtyä käyttämään 5 GHz -verkkoa. Sen kantama on lyhyempi, mutta siirtonopeus suurempi ja taajuudella riittää tilaa useammille käyttäjille.

Monet uudet laitteet myös tukevat uusinta AC-standardia, mutta yleisemmällä N-standardillakin pärjää kyllä kotikäytössä mainiosti. Mikäli tukiasemasi ei tunne uusia standardeja, vaan käyttää ikivanhaa G:tä, kannattaa ehkä kipaista kauppaan heti kun tämä juttu on tullut luettua...

Toimivaan sisäverkkoliikenteeseen tarvitaan siis laadukas laite, josta löytyy ainakin kerrostalokäytössä 5 GHz -ominaisuus.

Miksi joskus kannattaa ostaa kallis tuote – Sulantoblog

Huawei E5186

E5186:n saa edullisimmin operaattoriväreissä
olevassa pakkauksessa.

E5186 on samanlainen mattavalkoinen pyöreäkulmainen laite kuin edeltäjänsäkin. Se on suunniteltu asennettavaksi pystyasentoon eikä paikkaa seinäkiinnitykselle ole. Asennuvaihtoehtoja on siis tasan yksi. Laite ei ole niin ruma, että se tekisi mieli piilottaa kaappiin, mutta ei sitä kovin esillekään haluaisi laittaa.

Soneran sivuilta löytyy pitkä listaus erilaisia teknisiä tietoja jotka eivät kerro taviskuluttajalle mitään kovin olennaista. Laitteesta löytyy 4 kappaletta nopeita Gigabit ethernet -portteja ja yksi usb-portti, johon voi kytkeä esimerkiksi ulkoisen kovalevyn. Itse otan siitä virran Nanoleaf Smarter Hub -tukiasemalle.

Laitteessa on kaksi antenniliitintä ja vaikka sitä ei esimerkiksi Soneran sivuilla sanotakaan (elleivät lisää, laitoin palautetta huonoista tuotetiedoista), mukana tulevat "pupunkorvat" eli 2 kpl valkoisia, littanoita antenneja. Missään asiaa ei kerrota, mutta ne lienevät mobiiliverkon antenneja, eli kuuluvuutta voi parantaa  hankkimalla järeämmät antennit.

Tiedonsiirtonopeuslupaukset ovat muhkeat, käytännössä laite antaa sen, mitä verkosta irtoaa. Huippunopeuksia tosin taitaa kaivata vain ahkera warettaja, esimerkiksi Netflixin hd-streamaus hoituu hyvin alle 10 megan nopeudella.

E5186 eroaa edeltäjistään erityisesti wifin puolesta. Wifi on siirretty nykyaikaan ja laite tukee sekä 5 GHz -taajuutta, että uutta AC-standardia (joka itseasiassa toimii vain 5 GHz -taajuudella). Soneran myynti-ihmiset kehuvat laitetta vuolaasti, eikä sitä foorumeillakaan ole kauheasti haukuttu.

Kehuista huolimatta tieto siitä, löytyykö laitteesta dual band -ominaisuus, ei meinannut löytyä kissojen eikä koirienkaan kanssa. Lopulta tieto löytyi erään verkkokauppiaan sivulta. Dual band tarkoittaa sitä, että 2.4 GHz ja 5 GHz -verkot voidaan luoda samaan aikaan. Tämä on tärkeä ominaisuus, sillä kaikki laitteet eivät jostain syystä vieläkään tue 5 GHz -taajuutta, esimerkkinä Playstation 4 -pelikonsoli.

Laitteen käyttöönotto oli helppoa. Sim-kortista piti repiä reunus irti, eli kannattaa varmistaa, sopiiko oma kortti laitteeseen ilman saksia.

Käyttöliittymä ei ole kaunis, mutta selkeä. Asuksen runsaista säätömahdollisuuksista voi vain haaveilla, mutta peruskäyttäjä tekee tuskin muuta kuin vaihtaa wifin nimen ja salasanan. Kaikki eivät vaivaudu edes nimeämään verkkoaan.

Suurin puute on mahdollisuus asettaa ip-osoite kiinteäksi modeemin asetuksista. Tosin ainakin PS4: PS Network tuntuu toimivan hyvin ilman porttiohjauksia ja konsoli näyttää NAT2:sta.. Soneran myyjän mukaan kannattaa käyttää Demilitarized Zonea (DMZ) PS4:n kanssa, mutta en ole kovin innokas verkkopelaaja, joten jätin asetukset koskamatta.

Nyt viikon käytön jälkeen E5186 vaikuttaa ihan pätevältä laitteelta. Tosin verkon kantavuutta ei 26 neliön asunnossa pääse kovin hyvin testaamaan, kaikki laitteet saavat kuitenkin täyden kuuluvuuden molemmilla taajuuksilla.

download 42 upload 17,5 ping 21
4G:n vauhti riittää hyvin kotikäytössä.

Ping on läppärillä reilu 20 millisekuntia, eli ei pääse valittamaan siitäkään. Nopeutta tulee sen verran kuin Sonera antaa. Vanhoihin malleihin verrattuna wifi on nyt vihdoin nykypäivän vaatimusten tasolla.

Operaattorien kaupoista laite irtoaa alle 200 eurolla, mutta muualla se maksaa enemmän. Ihan halvasta laitteesta ei siis ole kyse. 4G-tikkuja saa alle satasella ja perinteiset adsl-modeemit maksavat halvimmillaan kymppejä. Halvalla ei kuitenkaan aina saa hyvää, esimerkiksi halvat adsl-modeemit on yleensä kyhätty halvoista komponenteista, joiden elinikä ei ole kovin pitkä

Toivottavasti E5186 ajaa asiansa monta vuotta ilman murheita. Nämä ovat laitteita, jotka toivoisi voivansa vain unohtaa. Mutta mikäli ongelmia alkaa ilmetä, kannattaa tutkia, että mikä ne aiheuttaa ja  poistaa ongelmien lähde.

Toki jos syyksi paljastuu kehno nettiyhteys, ei välttämättä ole mahdollista tehdä asialle mitään. Itse  kärsin viime vuonna huonosta laajakaistasta ja 4G:stäkään ei ollut iloa, kunnes sitten Sonera rakensi uuden tolpan naapuriin ja johan data kulkee taas.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että modeemi on usein se laite, joka toimii linkkinä sinun ja maailman välissä, jos se ahdistaa, ei data kulje. Ja huono wifi voi myös ajaa ihmisen hermoromahduksen partaalle.

edit: lisätty lisätietoja antenneista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.