maanantai 21. maaliskuuta 2016

Tarvikeosia puhelimeen?

Nykyisissä älypuhelimissa on iso, yleensä lasinen näyttö, joka hajoaa herkästi. Akku saattaa kaivata vaihtamista parin vuoden jälkeen, joskus jopa nopeammin. Liittimet ja nappulat voivat ottaa itseensä kovassa käytössä. Mikäli puhelimella on vielä muuten elinikää jäljellä, se saattaa kuitenkin kannattaa korjata.

tyhjenevän akun symboli
Kun akku tekee kuolemaa, kiusaus
halpaan tarvikeosaan on suuri.

Nimettömän tarvikeosan saa usein reippaasti halvemmalla kuin alkuperäisosan, varsinkin Applen laitteisiin, mutta vastaako tarvikeosa laadultaan alkuperäistä?

Halpisosista on ihmisillä monenlaista kokemusta, hyvän osan saaminen tuntuu kuitenkin olevan arpapeliä. Nimettömiä osia valmistavaa tahoa ei maineen menetys huolestuta ja laadunvalvonta on mitä on. Tarvikeosien vaihtelevan laadun opin tuntemaan jo aikoinaan autojen kanssa touhutessani. Joskus sai hyvää tavaraa ja joskus täysin kelvotonta.

Osa voi kyllä olla jopa samalta tehtaalta kuin alkuperäinen, mutta täyttääkö se samat kriteerit ja ovatko käytetyt materiaalit samoja? Entä mitä tapahtuu osille, jotka eivät täytä alkuperäisosalle asetettuja laatuvaatimuksia? Alkuperäisenä myytävä osa voi olla kakkoslaatua tai silkka väärennös.

Esimerkiksi näyttöpaneeli voi olla väritoistoltaan kalpea varjo alkuperäisestä tai uusi nappula ei kestä kovin kauaa ennen kuin hajoaa uudestaan. Jopa alkuperäiset akut voivat pullistua tai räjähtää, mutta halvan tarvikeosan kanssa riski on isompi.

Puhelimiin on päätynyt väärennettyjä osia jopa laitevalmistajan hyväksyltyltä kumppanilta. Tässä tapauksessa akusta puuttuivat turvallisuuden kannalta olennaiset ylipaineventtiili ja suojapiiri.

Oman iPhoneni akku on alkanut osoittaa uupumisen merkkejä 2,5 vuoden jälkeen. Vaikka puhelimella on päivityksiä edessä luultavasti vielä hyvän tovin, ei laitteen arvo ole enää parhaimmillaankaan kuin vajaa pari sataa ja alkuperäisakku tuntuu siihen nähden hintavalta.

En myöskään ole erityisen innostunut laitteen purkamisesta omin pikku kätösin, vaikka iFixitistä löytyykin hyvät ohjeet. iTapsa vaihtaisi akun 49 eurolla. iTapsa on toiminut alalla jo hyvän aikaa, joten vaikka tarvikeosia käyttävätkin, osaavat luultavasti hankkia riittävän laadukkaita varaosia. 

Toinen vaihtoehto olisi tietysti siirtää ongelma jollekin muulle ja pistää puhelin kiertoon, iPhone menee kyllä kaupaksi akkuvikaisenakin. iPhone 5S ei tosin vielä varsinaisesti huuda pääsyä vaihtoon, ohjelmat pyörivät mukavasti, kameraa ei tarvitse vieläkään hävetä ja päivityksiäkin pitäisi tosiaan olla vielä luvassa. Tosin iPhone SE julkaistiin tänään, mutta pitää katsella, mihin hinta lopulta asettuu...

Sinänsä on mukavaa, että varaosia saa vielä vanhempiinkin laitteisiin, iTapsa huoltaa vielä "ikivanhaa" iPhone nelostakin. Näin laitteiden elinkaari pitenee. Toki älypuhelin lienee tällä hetkellä yksi nopeiten vanhenevista kapineista mitä kaupasta saa. Erityisesti halvat Android-laitteet voivat vanheta nopeasti käsiin, kun päivitykset loppuvat jopa heti alkuunsa.

Mikäli haluaa puhelimestaan pitkäaikaisen kumppanin, kannattaakin valita tehokas laite, jolle on luvassa päivityksiä vuosiksi eteenpäin. Itse en missään nimessä ostaisi laitetta minkä ei voi olettaa saavan päivityksiä vähintään kolmea vuotta eteenpäin. Päivittämättömän laitteen käyttö on riskipeliä.

Kaapeleissakin taidan kokeilla taas tarvikelaatua, saatoin hukata parhaan Lightning-kaapelini (en ole ainakaan toistaiseksi löytänyt sitä) ja niitähän ei voi muutenkaan olla koskaan liikaa. Clas Ohlssonilta ostettu Belkinin kaapeli osoittautui säädyttömäksi rimpulaksi, mutta Ankerin kaapeleita kehutaan kovasti. Hinta on puolet Applen omasta ja ei alkuperäiskaapelikaan ole maailman kestävimmän maineessa.

Tarvikeosien kanssa touhutessa kannattaakin muistaa, että ihan halvimpaan ei kannata sortua vaan etsiä hyvämaineinen tuote. Näin voi saada puhallettua uutta elämää vanhempaankin laitteeseen . Mutta jos käy huono tuuri, menettää rahansa, hermonsa ja jopa laitteensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.