tiistai 26. huhtikuuta 2016

Paras HomeKit-sovellus 2016 – Hesperus

HomeKit-sovelluksia tarkastellessani päädyin tammikuussa edulliseen MyTouchHomeen, mutta en ole ollut siihen täysin tyytyväinen. Pari päivää sitten julkaistu Hesperus rynnii suoraan kärkisijoille HomeKit-sovellusten kisassa.

Kotini on linnani.

Sovelluksia aikaisemmin etsiessäni ei tuntunut löytyvän sitä täydellistä, tai edes melkein täydellistä: CNET – HomeKit apps: The good, the bad and the clumsy

MyTouchHome on monipuolinen, mutta samalla vähän kotikutoisen oloinen. Joissakin asioissa oppimiskäyrä on jyrkkä, eikä sovellusta ole juurikaan kehitetty.

Tuore Hesperus taas on selvästi valmiimman oloinen paketti ja se osaa opastaa käyttäjäänsä taipaleen alkumetreillä. Kaiken lisäksi Herperus on ainakin toistaiseksi täysin ilmainen. Sovellus tarjoaa kyllä rahankäyttömahdollisuuden, mutta mitään pakkoa siihen ei ole.

Erilaista ansaintalogiikkaa.


Ansaintapuolella Hesperuksella on pari erikoista ässää hihassaan. Se ei pakota käyttäjää maksamaan lisähintaa ominaisuuksista, mutta tarjoaa mahdollisuuden päästä vaikuttamaan ohjelman kehityssuuntaan rahaa vastaan. Sisäisenä ostona voi ostaa pisteitä, joita voi kohdentaa haluamiinsa kehityskohteisiin.

Esimerkiksi jos omistaa iPadin, voi haluta laittaa muutaman pisteen natiivin iPad-sovelluksen kehitykseen. Tämä ominaisuus ei välttämättä vielä räjäytä pankkia, mutta ohjelman sisällä voi selata erilaisia HomeKit-yhteensopivia tuotteita ja sovelluksia. Voisin kuvitella, että näkyvyydestä joutuu maksamaan pienen korvauksen.


Tarjontaa on vielä vähän, mutta esimerkiksi Nanoleaffin Smarter Kit löytyy listoilta. Ajatus on ihan kehityskelpoinen, varsinkin kun HomeKit-laitteita ei tunnu kasvavan ihan joka nurkalla.

Mukava ja mukautuva


Sen lisäksi että Hesperus neuvoo ja opastaa, sen käyttöliittymää voi personoida erilaisilla taustakuvilla ja kuvakkeilla. Mikäli taustakuvavalikoima ei miellytä, voi käyttää omia kuvia. Eri huoneet ja vyöhykkeet voi esimerkiksi merkata erivärisillä taustakuvilla, jolloin ne erottaa nopeasti toisistaan.

MyTouchHomen insinöörimäisyydet loistavat poissaolollaan ja peruskäyttäjä luultavasti oppii nopeasti miten homma toimii. Sovelluksen sisältä löytyy myös ohjeita etäkäytön käyttöönottoon ja käyttäjien lisäämiseen.

Hesperuksen paikkanäkymä on paremmin mietitty kuin MyTouchHomessa ja alareunassa on kuvakkeet paikoille (Spaces), tiloille (Scenes), ajastuksille (Schedules) ja toiminnoille (Actions).

Toimintojen näkymä.

Suurin miinus tulee ajastustilasta, ajastukset laitetaan aina tietylle päivämäärälle ja toistumaan halutuin väliajoin. Listauksesta on mahdoton päätellä esimerkiksi sitä, onko jokin ajastus vaikkapa tiistaille vai keskiviikolle. MyTouchHomen näkymä oli tässä kohtaa selvästi parempi.

Nopeaa toimintaa


Laitoin asiasta palautetta ja sain vastaukseksi, että näkymä on tehty vastaavaksi kuin iOS:n herätyskellossa. Selvitin kuitenkin tarpeeni nähdä minä viikonpäivinä ajastukset ovat, ihan samalla tavalla kuin ne ovat herätyskellossakin.

Kehittäjä ymmärsi yskän ja kertoi korjanneensa ongelman jo seuraavaan päivitykseen! Nyt vain sitten odottelen päivityksen hyväksymistä App Storeen, jotta voin paiskata MyTouchHomen lopullisesti roskakoriin. HomeKitistä kun on kyse, niin yhdessä sovelluksessa tehdyt asetukset näkyvät kaikissa muissakin.

Tämän jälkeen en enää keksi sovelluksesta suurempaa valittamista, graafinen ilme ei ihan ole omaan makuuni, mutta sen kanssa voi kyllä hyvin elää. Ja sovellushan on vasta julkaistu, joten se luultavasti tulee vielä kehittymään.

Olisiko 2016 HomeKittin vuosi?


Ainakin Suomessa Hesperuksen leviämistä taitaa rajoittaa eniten HomeKit-laitteiden vaatimaton tarjonta. Esimerkiksi ohjattavat pistorasiat eurooppalaisella töpselille tuntuvat olevan kiven alla. Nanoleaffin Smarter Kittiäkään ei saa vielä Suomesta, mutta Englannin Amazonista näyttäisi löytyvän.

Apple-tuotteisiin erikoistuneiden 1Storen tai Varimportin verkkokaupoista ei löydy yhtään ainoaa HomeKit-tuotetta. Osramin ja Philipsin laitteita löytyy kyllä sentään jo ihan kauppojen hyllyistäkin, mutta näistä ainoistaan Philips Hue tukee HomeKittiä.

Omaan settiini kuuluu tällä hetkellä Osramin Lightify -led-nauha, Nanoleaffin Smarter Hub -tukiasema (jonka kautta HomeKitillä voi ohjata myös Osramin valoja), sekä kaksi Nanoleaffin lamppua. Mitään termotaatteja ei kerrostaloasujan tarvitse hankkia, mutta ainakin kattovalaisimeen pitää vielä saada vähän älyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.