lauantai 7. toukokuuta 2016

Diginatiivit ja liitetiedostot

Suomen koululaitoksella on ollut ongelmia sopeutua 90-luvulla hitaasti alkaneeseen muutokseen. Nyt asiaan aletaan pikkuhiljaa ilmeisesti havahtua tilanteeseen. Mutta aiheen tiimoilta kuuluu myös hälyttäviä uutisia. Diginatiivit – nuo älypuhelin kädessä syntyneet puolijumamalat – eivät osaakaan käyttää Wordia tai liitetiedostoja.

paperiliitin
Kumpi on vieraampi lapsille, paperiliitin vai liitetiedosto?

Meillä on kuulemma maailman paras koulutusjärjestelmä, mutta siitä huolimatta meillä on kolmekymppisiä korkeakoulutettuja, jotka hädin tuskin osaavat Wordin perusteet. Toimisto-ohjelmistojen käyttöä toki opetettiin atk-tunnilla jo 90-luvulla, mutta opetuksen tasossa ei ollut hurraamista.

Työelämän "vaatimukset"


Onneksi suomalaisessa työelämässä saa olla taitamaton ja tehoton, ainakin jos kyse on tietokoneen käytöstä. Esimerkiksi toimistosovellusten sujuvaa käyttöä vaaditaan lähinnä paperilla. Jos hakkaa sisennykset välilyönnillä ja sivunvaihdot entterillä, niin antaa hakata vaan.

Voisi kuvitella, että kun työpaikalle tulee uusi työntekijä ja osaamisesta löytyy puutteita, hänet laitettaisiin kurssille tai koulutettaisiin firman sisällä, mutta katin kontit. Jos onnistuu kirjoittamaan CAPS LOCK pohjassa edes etäisesti suomen kieltä muistuttavan sähköpostin, homma on ihan bueno.

Ei ole kysynyt töissä johtaja, kumpi voittaa, karhu vai leijona


Suomalainen peruskoulu on perinteisesti luottanut asioiden ulkoa tankkaamiseen. Punatulkun levinneisyysaluetta ei ole kukaan peruskoulun jälkeen tiedustellut, mutta työelämää ajatellen sain hyvin kehnot eväät 12 vuoden taipaleelta. Laskin nyt tähän mukaan lukionkin, siellä meillä oli nettisivukurssi, tosin opettaja ei osannut tehdä nettisivuja, mutta olipahan kurssi kuitenkin.

Onko koulun tehtävä opettaa enää laisinkaan?


Ollaan siis pikkuhiljaa heräilty nykypäivään ja kouluihin hankitaan uudenaikaista kalustoa. Harmistusta on kuitenkin nyt ainakin Ylen jutun mukaan herättänyt se, että diginatiivit eivät osaakaan kaikkea valmiiksi.

- Mutta jos kyse on ihan tekstinkäsittelystä Wordissa, liitetiedostojen käyttämisestä, pilvipalveluista tai tekstin muokkaamisesta onlinenä, kokemustani mukaan sellaista taitoa ei ole.

Jos lapset eivät osaa käyttää Wordia tai lähettää sähköpostia, niin eikö silloin koulun tehtävä ole opettaa nämä työelämässäkin tarpeelliset taidot? Ei kukaan opi käyttämään tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa tai PowerPointtia synnyinlahjana, se on joko opeteltava itse tai opittava – esimerkiksi koulussa. Eikö koulun tehtävä ole opettaa juuri tällaisia, yleishyödyllisiä taitoja?

Voisi myös kysyä, että miksi koululaiset osaisivat lähettää sähköpostia tai käyttää Wordia luonnostaan. Rustasivatko lapset ennen vanhaan yhtenään kirjeitä? Kirjeen kirjoittamista kyllä opeteltiin koulussa, mutta ei sähköpostin.

Lapset ja nuoret kommunikoivat sosiaalisessa mediassa ja pikaviestimillä. Sähköpostia ja tekstinkäsittelyä tarvitaan varsinaisesti vasta opiskeluaikana tai työelämässä. Peruskoulu on kuitenkin hyvä aika ja paikka oppia tarpeelliset taidot.

Oppimista elämää varten


Ulkoa opitulla knoppitiedolla ja kauniilla käsialalla on nykymaailmassa enää hyvin vähän merkitystä.  Aikuiset, koulutetut ihmiset eivät osaa välttämättä edes kirjoittaa selkeää sähköpostia, mutta toivoisin, että nyt koulussa istuvat oppisivat sen taidon.

Voimme toki odotella, että he itse keksivät opetella nämä asiat, mutta jos peruskouluun uhrataan 9 vuotta ihmisen elämästä, olisi kaiketi suotavaa, että sieltä jäisi jotain eväitä työelämäänkin?

Itse istuin omat atk-tuntini 90-luvulla. Silloin oli jo selvää, että tietokoneet yleistyvät. Kouluihin hankittiin kyllä koneita, mutta ei osaamista. Esimerkiksi hieno multimediatyöpaja taisi olla suurimman ajan tyhjänpanttina. Joskus iltaisin kävimme siellä pelaamassa Duke Nukem 3D:tä.

Oma atk-numeroni oli aina 9 tai 10, mutta mitään hyödyllistä oppia ei päähän jäänyt. Kaiken olen joutunut opettelemaan myöhemmin itse. Joka paikassa – kouluissa ja työpaikoilla – aina vain oletetaan, että asiat osataan. Ja jos ei osaa, niin ei silläkään sitten niin väliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.