tiistai 17. toukokuuta 2016

Saako taloyhtiö hävittää polkupyöräsi?

Taloyhtio.netissä on hyvät ohjeet hylättyjen polkupyörien hävittämiseen, mutta turkulainen kiinteistöhuoltoyhtiö Turun Kiinteistöässä on päättänyt hoitaa asian mahdollisimman huonolla tavalla. Ja kaiken lisäksi tylysti, viestinnässä olisi vahvasti parantamisen varaa.

turun kiinteistöässä
Caps Lockin käyttö tehostaa viestiä?

Huoltoyhtiöllä ei itsellään ole mitään valtaa taloyhtiön alueella, mutta he eivät ole katsoneet tarpeellisiksi kertoa, että millä mandaatilla ovat liikkeellä. Toivottavasti kuitenkin takana on taloyhtiön hallituksen päätös. Aikaa pyörien merkkaamiseenkin on annettu ruhtinaalliset 3 viikkoa.

Ja jotta viesti menisi varmasti perille, on koko viesti kirjoitettu isoilla kirjaimilla. Täällä intternetissä sillä on perinteisesti ilmaistu HUUTAMISTA, mikä on yleensä vähän epäkohteliasta. On myös olemassa typografinen syy, miksi isot ja pienet kirjaimet on aikoinaan keksitty, mutta ehkä ei mennä siihen tällä kertaa.

Kiinteistöhuoltoyhtiössä on myös hyvin tiedossa, että taloyhtiössä asuu vain suomea puhuvia. Ja jos asuukin muita, niiden pyörät saavat mennä rauhassa kierrätykseen. Myös hävityspäivänä talossa vierailevien pyörät ovat vaaravyöhykkeellä. Epävakaa sääkin saattaa repiä merkinnät pyöristä, järkevämpää olisi merkitä pyörät taloyhtiön tai kiinteistöhuollon toimesta, lainaus taloyhtio.netistä:

Verrattuna yleiseen tapaan, jossa asukkaita pyydetään merkitsemään oma pyöränsä, on tällä merkintätavalla kolme etua:
  1. Merkintöjen poistamiseen voidaan antaa runsaasti aikaa. Perinteisessä merkintätavassa on se riski, että kerran tehty merkintälappu ehtii kadota, kun pyörää käytetään.
  1. Merkintälapun poistaminen on helppo tehdä heti ensimmäisen kerran, kun pyörää käytetään.
  1. Vältetään mahdollisuus, että taloyhtiössä siivouspäivänä vierailulla olevan siivouksesta tietämättömän polkupyöräilijän pyörä tulkittaisiin hylätyksi ja siirrettäisiin pois.

Olin yhteydessä Turun Kiinteistöässään ja pyysin parantamaan menettelyä. Asiaa ei siellä sen kummemmin halutty ymmärtää. Minulle yritettiin kyllä soittaa, mutta virka-aikaan puhelimessa puhuminen ei oikein onnistu ja tällaisissa asioissa asioin muutenkin mieluummin kirjallisesti. Ei tarvitse jälkeenpäin kiistellä, että kuka sanoi ja mitä.

Minulle kuitenkin kerrottiin, että pyöriä ei viedä heti kierrätykseen, mutta tämän kirjoittaminen lappuun oli ilmeisesti mahdoton urakka sen lisäksi, että olisi ottanut Caps Lockin pois päältä. Siitä nyt puhumattakaan, että asia olisi ilmaistu toisella tai kolmannella kotimaisella.

3 viikon määräajan umpeuduttua luvattiin suitsia pyöränomistajia "voimakkaammalla" ilmaisulla. Ilmeisesti ensimmäinen lappu ei vielä ollut tarpeeksi tyly. Tässä kohtaa muistamme, että polkupyörän säilyttämistä pyörätelineessä ei ole missään kielletty, joten pyöränomistaja ei syyllisty mihinkään rikkomukseen.

Kiinteistöhuoltoyhtiö voi taas syyllistyä rikokseen hävittäessään pyöriä. Polkupyörä on yleensä aina jonkun omaisuutta. Pyörän merkitsemättä jättäminen ei poista omistajan oikeutta omaisuuteensa. Tästä syystä polkupyöriin kajoamisessa kannattaakin noudattaa suurta varovaisuutta.

Onneksi asiaa ei tarvitse itse pähkäillä, vaan homma hoituu esimerkiksi taloyhtio.netin ohjeita noudattaen. Viestejä kirjoittaessa kannattaa muistaa hyvät käytöstävat ja ottaa se Caps Lock pois päältä. Nettisivulla luvataan asukasläheistä palvelua, mutta se lupaus ei kyllä tällä kertaa toteutunut.

Tapauksen viestintä antaa Turun Kiinteistöässästä osaamattoman kuvan, mutta muuten yrityksen toiminnasta ei ole ollut valittamista, asiat on muuten hoidettu hienosti. Mutta onko heillä varaa olla "se tyly ja kielitaidoton kiinteistöhuolto, JOKA HUUTAA ASIANSA CAPS LOCKIN KERA". Ilmeisesti on.

edit: Nyt on menty viikko tätä kuuta ja ilmeisesti yhtään mitään ei ole tapahtunut, yhtään pyörää ei ole hävinnyt, mutta ei ole myöskään tullut uutta ukaasia. Kiinteistöässä ilmeisesti ajattelee, että merkkilappuja on mukava pitää loputtomasti myös joka päivä käytössä olevissa pyörissä. Lisäksi osa lapuista taitaa olla jo irronnut tai haalistunut lukukelvottomaksi sään vaikutuksesta. Olisi sangen kohteliasta ilmoittaa, että mitä tapahtuu seuraavaksi ja saako laput jo poistaa. Se siitä asiakasläheisyydestä taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.