tiistai 17. toukokuuta 2016

Tilausraja

Sanovat, että armeijassa voi oppia hyödyllisiä asioita. Jotkut sanovat, että siellä oppii tekemään asioita niin, että peitto ei liiku ja toiset oppivat huutamaan Jorma Ollilan tyyliin siten, että munat surkastuvat. Itse opin ainakin kaksi asiaa, sen että paperit pitää ilmata ennen kuin ne laittaa kopiokoneeseen ja käsitteen "tilausraja".

vessapaperia hyllyllä
Suhtaudu elämään kuin vessapaperin ostoon.

Olen käynyt aliupseerikoulun, mutta johtamistaitoja en ole palvelusajan jälkeen tarvinnut. Koulutuksesta on ollut ehkä se hyöty, että huomaa paremmin sen kun jollakulla ei ole minkäänlaista käryä henkilöjohtamista (sellaista hienoa sanaa siellä muistaakseni käytettiin). Mutta eipä tuo varsinaisesti jälkeenpäin harmitakaan.

Tilausraja käsitteenä ei ole mitenkään kovin ihmeellinen, joku voisi jopa sanoa, että kyseessä on ihan itsestäänselvyys. Mutta kun ei vaan ole. Hyvin yksinkertainen asia, mutta joillakin se ei mene jakeluun millään.

Käytännössä tilausraja tarkoittaa sitä, että vaikkapa vessapaperia ostetaan ennen kuin se loppuu. Eli silloin kun sitä on jäljellä esimerkiksi kolme rullaa. Ei silloin kun on mennyt monta rullaa kalliimpaa talouspaperia ja viemäriputket ovat vaarassa mennä tukkoon (talouspaperia, käsipaperia, serviettejä yms. ei saa heittää vessanpyttyyn, sillä ne eivät hajoa samalla tavalla kuin wc-paperi ja voivat tukkia putket).

Vanha kiinalainen sanonta: Kannattaa syödä ennen kuin tulee nälkä ja kannattaa juoda ennen kuin tulee jano.

Sama periaate pätee oikeastaan vähän kaikkeen muuhunkin, asioihin kannattaa pyrkiä varautumaan etukäteen. Jos tänään menee hyvin, kannattaa varautua siihen, että huomenna ei ehkä menekään. Jos tänään ollaan markkinajohtaja, niin kannattaa varautua siihen, että kilpailu kovenee eikä myhäillä tyytyväisenä nykyisessä asemassaan.

Vanha suomalainen sanonta: On turha itkeä kun paskat on jo housussa.

Siinä missä kiinalainen syö ennen kuin on nälkä, suomalainen paskantaa housuun. Olen ollut töissä monissa firmoissa missä tilausrajan käsite tuntuu olevan täyttä hepreaa. Joskus ongelma rajoittuu lähinnä vessapaperiin, mutta joskus kakka kajahtaa kalsariin myös isommassa mittakaavassa.

Aina on toki helppo olla jälkiviisas, mutta mitäpä jos koitettaisiin olla viisaita etukäteen? Maailman menoa on toki hankalampi ennakoida kuin vessapaperin menekkiä, mutta silloin se ei ainakaan onnistu jos ei edes yritä.

Vessapaperista ja muista yksinkertaisista perustarpeista on kuitenkin hyvä aloittaa. Takaraivoon alkaa ehkä pikkuhiljaa iskostua ajatus, että asioita voi ennakoida ja niihin voi reagoida ajoissa eikä aina liian myöhään. Oli sitten kyse vessapaperista tai muusta, kukaan ei pidä siitä, että tulee paskaa käteen.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.