torstai 9. kesäkuuta 2016

Aikuisten kesäleiri

Yksinasuminen lisääntyy, eikä kaikilla kaupungissa asuvilla ole mahdollisuutta lähteä kesällä mökille tai maaseudulle – tai sitten työleiri ei vain innosta. Vähän aikaa sitten oli jossain juttua, että miten lapset lähetetään taas tänäkin kesänä leirille. Mutta miksi aikuisille ei voisi olla omaa leiriä?

piirros miehistä leirillä
Leirielämä voi olla jollekin eksoottinen kokemus.

Kaupungiss kesää viettäessään voi huomata, että kaverit ovat kaikonneet tai puistoissa notkuminen alkaa vain kyllästyttää. Sukumökille voisi ehkä lähteä, mutta terassi pitäisi maalata, katto korjata ja ja ja...

Monena kesänä olen itse ollut partioleireillä, aikuisenakin. Mutta aikuisen leiri on usein työntekoa josta pitää maksaa. Hauskanpito saattaa jäädä vähemmälle. Uskoisin, että oikein järjestettynä aikuisten kesäleiri voisi olla toimiva konsepti. Ulkoilua, sopivasti ohjelmaa ja uusia tuttavuuksia. Hyvin ohjattuna kaupunkilainenkin pärjää kyllä leirillä.

Ohjelmaa


Itse olen sitä mieltä, että ohjelmaa pitää olla, mutta ei liikaa. Päiväohjelmaan sopisi esimerkiksi melonta, lautan rakentaminen ja vaikka erilaiset pallopelit. Iltaisin tehtäisiin tikkupullaa ja paistettaisiin makkaraa iltanuotiolla. Yhden yön voisi pyhittää yövaellukselle.

Ja koska kyseessä olisi aikuisten tapahtuma, iltaohjelmana voisi olla esimerkiksi paikallisten pienpanimo-oluiden maistelua ja makkaratkin voisi hommata paikallisesta pikkufirmasta. Hipsteröinti sopii leirillekin!

Teltassa vai mökissä?


Telttamajoitus voi kauhistuttaa joitakin, mutta paikaksi kannattaisikin ehkä valita sellainen, että on mahdollista yöpyä myös sisällä. Sauna pitää kuitenkin ehdottomasti olla ja keittiökin olisi hyvä.

Hankalinta olisikin varmaan löytää kesäaikaan sopivat fasiliteetit. Ohjaajia ja kokkeja olisi varmaan helpompi saada, opiskelijoita kun on aina saatavilla kesäaikaan, partiotaustainen lähtisi hommiin varmasti mielellään. Ja leiriruokaan kuuluukin aina pieni jännityksen poikanen.

Paljonko leiri saisi maksaa?


Mikään ei tietenkään ole ilmaista, mutta leiri ei saisi olla ylitsepääsemättömän kallis. Satasia voisi leiristä hyvin maksaa, mutta tonni olisi jo ehdottomasti liikaa. Erikoisemmat aktiviteetit, pienpanimo-oluet ja sisämajoituksen voisi tietysti hinnoitella erikseen. Yhteistyökumppaneita ja sponsoreita voisi myöskin yrittää hankkia.

Mutta ei leirin tarvitsisikaan tarjota mitään suuria ylellisyyksiä, tölkkihernari maistuu trangialla lämmitettynä ja ulkoilma ja uusi seura itsessään on jo kokemisen arvoista. Ohjelmaakin voi järjestää pienellä budjetilla, esimerkiksi yövaellus olisi jo elämys sellaisenaan ja partiolaisilta voi ottaa mallia miten kengännauhabudjetilla saadaan päivä täyteen tekemistä. Henkilökunta muodostuisi varmasti suurimmaksi kulueräksi.

Mutta kukapa leirin voisi järjestää? Itse en osaa laskeskella budjetteja tai en ole muutenkaan kovin hyvä organisoimaan. Partioleirit vielä olivat helppoja, työvoima oli ilmaista, markkinointia ei juurikaan tarvinnut tehdä ja kalustokin oli pääsääntöisesti olemassa. Haluaisikohan esimerkiksi Varusteleka järjestää tällaisen?

Ajatuksen saa vapaasti ottaa käyttöön, varaa sitten vain minulle yhden paikan.

Oikeasti Lapin Partiolaisilla on jo vähän tämmöinen systeemi, mutta sain kuulla siitä vähän liian myöhään tämän vuoden osalta. Uskoisin, että konseptille olisi kysyntää täällä etelämpänäkin oikein markkinoituna, joku vain vielä järjestäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.