maanantai 18. heinäkuuta 2016

Sarandë – Albania

Ystäväni suosituksesta päätin tänä vuonna suunnata kesälomamatkani Albaniaan. Historiansa puolesta Albania ei ehkä ole kaikkein mukavimman maan maineessa, mutta ajat muuttuvat. Puolen tunnin lauttamatkan päässä Korfulta sijaitseva Sarandë on oikein miellyttävä kohde lomailuun.

Sarandë linnoitukselta katsottuna.

Ystäväni suositteli lentämään Korfulle ja menemään sieltä lautalla Sarandëën. Aluksi ajattelin, että olisi voinut jatkaa bussilla sisämaahan, mutta paikallinen julkinen liikenne ei ole "ihan samalla tasolla" kuin jossakin muualla. Ja koska sain erinomaiset arvostelut saaneen hotellin hyvään hintaan, tulikin reissusta sitten vaihteeksi vähän enemmän rantaloma.

Varasin matkan jo tammikuussa, joten sain lennotkin edullisesti, tosin jos en olisi kuhninut, olisin saanut ne vieläkin halvemmalla, nyt maksoin noin 160 euroa. Suurin miinus lennoissa olivat ajat, menolento oli perillä vähän ennen kahta yöllä ja ensimmäinen lautta Sarandëën lähtee aamuyhdeksältä. Paluulento lähti taas 2.35 yöllä ja viimeinen lautta menee 18.30 (tai 19.00 kuten nettisivulla luki, oikeasti se lähti ehkä 18.50).

Korfu


Näkymä korfun satamaan
Korfu lautalta katsottuna.

Yöllä sain sellaisen hauskan ajatuksen, että en edes yritä nukkua kentällä, vaan lähdin yöhön seikkailemaan. Lentokentältä on satamaan matkaa vain muutama kilometri, joten sen voi aivan hyvin kävellä. Jos haluaa tappaa aikaa, kannattaa kiertää rantaa pitkin, näkee Korfua vähän paremmin.

Google Mapsia tutkaillessani havaitsin lentokentän lähellä puiston jossa oli mielenkiintoinen rinkula. Päätin suunnata ensi töikseni sinne. Matkalla oli välillä vähän pimeää, mutta havaitsin rinkulan jonkunlaiseksi linnoitukseksi. Pyörin siinä sitten hetken ja otin vähän kuvia, kunnes huomasin kyltin joka kertoi paikan olevan vankila ja kuvaamisen ehdottomasti kielletty. Hupsis.

Vankila Korfulla
Muistakaa sitten, että täällä ei saa kuvata!

Poistuin paikalta vähin äänin ja siirryin rantareittiä kohti satamaa. Muutama baari ja yökerho näkyi ainakin olevan auki, mutta en viitsinut mennä sisälle. Satama-alueella päätin kuitenkin poiketa oluelle aamun valkenemista odotellessa. Kun valoa alkoi riittää, siirryin läheiselle puiston penkille lukemaan.

Lipunmyyntipisteet aukeavat aika aikaisin aamulla ja sataman tienoilla olikin jo pientä vilskettä. Olin netistä lukenut, että satama-alueeltakin voi ostaa lippuja Sarandëën, mutta sellaiseen tietoon en saanut vahvistusta. Sarandën lautat lähtevät ihan sataman itäisestä kärjestä, kun taas lipputoimistot ovat ihan toisella suunnalla (itseasiassa vastapää ravintolaa jossa poikkesin).

Laivafirmoja on muutama, mutta menomatkalle valitsin Ionian Cruisesin hydrofoilin joka matkaa kohteeseen 35 minuutissa. Lippu maksoi reilu 20 euroa, sesongin ulkopuolella vähän vähemmän. Maanantaiaamuna kello kahdeksan pintaan lipputoimistolla oli käynnissä jo melkoinen härdelli ja reipas etuileminen kuului tietysti asiaan.

Hydrofoili.

Hydrofoilin vanhanaikainen sisustus
Ei ihan tämän vuoden malli.

Ikkunat olivat parhaat päivänsä nähneet.

Jos haluaa katsella maisemia, ei kannata ottaa hydrofoilia, mutta itselleni alkoi jo tulla vähän uni matkan aikana.

Sarandë


Satamassa tapahtui jotain sellaista mitä ei sitten ihan hetkeen olekaan tapahtunut, nimittäin passiini lätkäistiin leima. Satama ei ollut kovin kummoinen, mutta rakenteilla näytti olevan jonkinlainen oikea terminaali.

Hotellini oli suhteellisen lähellä satamaa, joten päätin taas kävellä. Tosin hotelli ei ollut siinä missä se kartan mukaan oli. Vanhana taksikuskina kuitenkin tuumasin, että kyllä se kohde löytyy kun jatkaa vaan katua eteenpäin.

Ja löytyihän se sitten vähän edempää, hotellissa oltiin ihmeissään kun löysin niin helposti perille, ilmeisesti keskivertotulija joutuu hieman soittelemaan (joka on muuten sitten sangen kallista Albaniassa).

Kello oli vasta noin yhdentoista tietämillä, joten jouduin odottelemaan hieman huoneen vapautumista. Se luonnistui mukavasti terassilla olutta nauttien, olut paljastui myöhemmin saksalaiseksi, mikä on hyvä juttu, sillä paikalliset oluet eivät ole varsinaisesti mitään olutharrastajan märkiä unia.

Kalemi's Beach HotelHotellin henkilökunta oli oikein mukavaa ja paikka osoittautui perheyritykseksi. Jäi hieman epäselväksi, että oliko heillä jonkinlaiset "päivystysvuorot", mutta sillä ei ole varsinaisesti väliä, sillä joku oli aina paikalla terassilla.

Näkymä hotellihuoneesta

Mitään erillistä respaa tai ruokalaa hotellissa ei ollut, asiat hoidettiin terassilla. Sisälläkin oli myös jonkinlainen yleinen tila, mutta sitä ei näyttänyt käyttävän juuri kukaan, eikä ihme kun jatkuvasti oli reilu 30 astetta lämmintä. Hotelli on sangen tuore ja siellä tehtiin jatkuvasti pieniä parannuksia, esimerkiksi wifitukiasema vaihdettiin viikon aikana parempaan.

Hotellissa oli aamupalan lisäksi mahdollisuus syödä lounasta, päivällistä ja saada myös jotain pienempää purtavaa. Mitään erillistä listaa ei ollut, terassilla aikaa viettäessä henkilökunta tuli kysymään, että maistuisiko ruoka ja kertoi mitä milloinkin on tarjolla. Söinkin useasti hotellilla, lähimaastossa oli tarjolla lähinnä kebabia ja pizzaa.

Näkymä merelle hotellin terassilta
Hotellin terassilla oli mukava istuskella.

Ruoka ja juoma


Sarandëssa pystyy pärjäämään hyvinkin pienellä budjetulla jos pystyy elämään viikon kebabilla ja oluella. Halvimmat oluttuopit olivat 80-100 lekiä (100 lek = n. 75 c). Kuumassa kelissä itse ainakin suosin juuri pieniä tuoppeja, juoma ei tällöin ehdi väljähtyä.

Pitakebab ja olut
Possupita ranskalaisilla.

Perus pitakebab maksoi yleensä vajaat 200 lekiä. Hienompia annoksia sai 400–500 lekillä, mutta mihinkään erikoisempiin ravintoloihin en sortunut tällä reissulla. Peruskebu oli ihan toimiva ratkaisu, tosin paikalliset laittavat sinne aina ranskalaisia väliin jos ei keksi kieltää sitä erikseen.

Tuoretta kalaa hotellin keittiöstä.

Paikallinen olut ei ole mitenkään ihmeellistä, mutta monissa paikoissa on hanassa saksalaista olutta ja pullotavaraakin löytyy, mutta hintaakin kertyy enemmän.  Paikallinen Skenderbey-brändy osoittautui ihan kelpo tavaraksi, mutta myös kreikkalaista Metaxaa sai edullisesti (250 lek / 4 cl).

Ranta

Hotellin ranta
Sesongin ulkopuolella rannalla ei ole tungosta.

Hotellin terassilta oli vain pari askelta rannalle ja koska hotellilla oli oma kaistale, ei siitä tarvinnut maksaa erikseen. Rannalla tulikin vietettyä aikaa joka päivä. Hotellin sijainnista johtuen rannalla ja terassilla kävi lempeä tuulenvire eikä 30 astetta tuntunut ollenkaan liian kuumalta.

Herkkäjalkaisen kannattaa hankkia kunnon rantajalkineet, sillä mistään hiekkarannasta ei ole kyse, vaan rannalla on noin sormenpään kokoisia veden pyöristämiä kiviä. Toisaalta hyvä puoli on se, että hiekka ei tunkeudu joka paikkaan.

Ja koska pahin sesonki ei ollut vielä alkanut, rannalla oli mukavasti tilaa. Mutta mitä lähemmäs elokuuta mennään, sitä täydemmäksi paikat käyvät.

Blue eye (Syri Kalter)

Ihmisiä uimassa sinisessä silmässä
Vesi on puhdasta, mutta kylmää.

Hotellilla oli tarjolla reissuja suosituimpiin kohteisiin ja mikäs sen mukavampaa, nousta suoraan hotellin pihalta ilmastoituun autoon. Kuskina toimi omistajien nuorempi poika ja hän oli erinomaisen varovainen kuski. Toki se saattaa olla huonoa bisnestä jos asiakkaat menehtyvät liikenneonnettomuudessa.

Ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui vajaan 30 kilometrin päässä sijaitseva Syri Kalter (Blue Eye). Syri Kalter on kirkas ja puhdasvetinen lähde joka on sukeltajien mukaan ainakin 50 metriä syvä. Samalle reissulla oli mukana myös ruotsalainen pariskunta.

Vaikka matkaa onkin, on Syri Kalter ehdottomasti näkemisen arvoinen, rohkeimmat voivat hypätä korokkeelta kylmään veteen ja vähemmän rohkeat voivat tyytyä maistamaan raikasta vettä, ruotsalaista miestä kylmä vesi ei pelottanut ja uskaltautui hyppäämään, itse kastelin vain jalkojani.

Eikä reissulla tarvitse tyytyä pelkkään veteen, paikalle on rakennettu myös ravintola, jossa ruotsalaisten kanssa nautimme oluet.

Maisemia matkan varrelt.


Lekursin linna (Kalaja e Lëkurësit)


Ravintolan pöytiä linnan terassilla
Linna ei ole kovin suuri.

Toinen suositeltu kohde oli paikallinen linna joka sijaitsi mäen harjalla noin 3-4 kilometrin päässä keskustasta. Turkkilaisten 1600-luvulla rakentama linna itsessään ei ole mikään kovin ihmeellinen, mutta näkymät ovat huikeat.

Linnalta näkee kauas.

Mäen päältä avautuu hyvä näkymä Sarandëën ja Korfuun. Hyvä aika lähteä linnalle on noin viiden kuuden maissa illalla, sillä silloin siellä ei ole ruuhkaa ja valoa riittää vielä. Ei niin kovin yllättävästi linnastakin löytyy ravintola, tosin tälläkin kertaa tyydyin olueen. Ravintola on kuulemma ei mikään ihmeellinen, mutta ihan ok.

Ksamilin kylä


Yksi suosittu kohde on Ksamilin kylä, mutta toiset taas pitävät sitä tylsänä (tai ainakin pari australialaista tyyppiä). Itsekin päätin jättää sen väliin, lomailemassahan tässä oltiin, eikä sykkimässä aamusta iltaan.

Kannattaako mennä Sarandëën?


Rantalomakohteena Sarandë eroaa esimerkiksi Dubrovnikista reilusti edullisemman hintatasonsa ansiosta. Varsinkin jos elää oluella ja kebabilla,  mutta varsinkin keskustasta löytää myös kalliimpia paikkoja.

Suurin osa ihmisistä tuntui puhuvan hyvää englantia ja palvelu oli ystävällistä. Tosin tarjoilijat eivät kyttää sinua jatkuvasti, joten välillä piti heilutella vähän enemmän, että sai lisää juomaa tai ruokaa.

Rantakadulla oli väkeä iltaisin.

Kovin sesonki on elokuussa, mutta kesäkuussa ja heinäkuun alussa saa taas olla rauhassa. Nähtävyyksilläkään ei ollut nyt suurempaa ruuhkaa. Jos ei halua bilettää ankarasti, rauhallisempi ajankohta on oikein hyvä vaihtoehto.

Jos taas haluaa nähdä enemmän muuta Albaniaa, kannattaa hypätä bussiin tai lentää suoraan Tiranaan. Korfulle lentäessä kannattaa miettiä, että kannattaisiko myös siellä viettää aikaa, varsinkin jos lennot ovat keskellä yötä kuten itselläni oli.

Paluumatkalle voi ottaa hitaamman risteilyaluksen ja katsella maisemia, ainakin joistakin isommista laivoista löytyy myös pieni baari. Isot alukset ottavat myös muutaman auton sisäänsä, mutta ainakin sesonkiaikana on kuulemma suositeltavaa varata autopaikka hyvissä ajoin.

Ehdottomasti siis kannattaa, minulla ei ole reissusta mitään pahaa sanottavaa ja hotellivalintakin oli onnistunut.


2 kommenttia:

  1. Miredita! Kiitos hyvasta kirjoituksesta! Haluaisin lisata muutaman pointin, jotta ei lukijat luule, etta Sarandan seudulla voi lahinna oleilla rannalla. Tosin ekana voisin huomauttaa, etta Ksamilissa kannattaa todella kayda, koska siella on ehka koko maan parhaat rannat ja tuoretta meriruokaa tarjoavia ravintoloita rannan tuntumassa. Toiseksi haluaisin sanoa, etta alueelta loytyy todella paljon historiaa. Vierailukohteena alue ei ole valmis, joten naita historiallisia kohteita joutuu vahan etsimaan eli Indiana Jones -hattu paahan ja menoksi. Paras kohde siellapain on tietty Butrintin rauniokaupunki tunti bussilla Sarandasta etelaan (Ksamilin ohi, bussilippu euron). Sitten Lekursin linnaa vastapaata on Saranda vanha luostari, jota viela restauroidaan, mutta sinne voi jo tehda esim. patikointiretken. 4km Sarandasta sisamaahan on Finiq:n kaupungin rauniot, jota viela kaivetaan maasta ylos, mutta siellakin voi kayda, kunhan kysyy paikallisilta neuvoa. Muutama kilsa Finiqin takana on Mesopotamian luostari. Puolivalissa Ksamiliin mennessa Monasteri-rannan tuntumassa on vanha luostari. Delvinassa on vanha linna. Rivieralla Sarandasta pohjoiseen melkein joka kylassa on jonkinlainen luostari tai linnoitus vuorenrinteella (esim. Himarassa se oli melko hieno) ja niista on kaikista hienot maisemat. Ainiin, Saranda on itsekin yli 2000 vuotta vanha ja siella on viela vanhan synagogan rauniot ja kaupungin muuriakin vahan jaljella, tosin 1900-luvun rakentamisbuumi on sen melkein jo tuhonnut. Mutta pointtina oli, etta tuolta seudulta loytyy todella paljon historiaa, mita ei viela ole missaan matkaoppaissa. Suosittelen myos patikointia Sarandaa ympyroivilla kukkuloilla (pinta vaihtelee paimenpoluista louhikkoon).. niiltakin loytyy vanhoja raunioita, joihin ei ole mitaan opasteita.. ja myos kilpikonnia ja muuta luontoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä lisäinfosta! Itsellä oli tosiaan laiskotteluvaihde päällä, mutta on tarkoitus kyllä palata Albaniaan vielä uudestaan.

      Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.