sunnuntai 7. elokuuta 2016

Kannattaako käyttää marseille-saippuaa?

Pari vuotta sitten koitin siirtyä käyttämään palasaippuaa, onhan se vähän hölmöä ostaa vettä purkissa. Homma meni pipariksi siinä kohtaa, kun ostin jotain surkeaa halpissaippuaa. Nyt kuitenkin löysin marseille-saippuan, joka käy ihmisen pesun lisäksi myös vaikkapa nahan hoitoon ja puhdistukseen.

marseille-saippua suihkuhyllyssä
Marseille-saippua viihtyy kylpyhuoneessakin.

Kaikki alkoi oikeastaan siten, että jostain syystä ajauduin pesukinnas.com-sivustolle. Vanhana autofiksarina jäin selaimaan keskusteluja ja törmäsin "kissasaippuaan". Sitä suositeltiin vanhojen nahkarattien puhdistukseen ja elvyttämiseen.

Tässä kohtaa pitää todeta, että  Le Chat Savon de Marseille eli "kissasaippua" ei ole tehty kissasta, mutta ei myöskään ole varsinaisesti oikea marseille-saippua. Aito tavara ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, mutta nimitystä ei ole ainakaan toistaiseksi saatu suojattua.

Kissasaippua jäi marketin hyllylle, mutta Emma Noelin oliiviöljystä valmistettu (kissasaippuan pääraaka-aine on palmuöljy) saippua pitäisi olla kunnon tavaraa, sitä myy ainakin Ruohonjuuri. "Maailmanmarketeissa" olen nähnyt myös edullista oliiviöljysaippuaa joka lienee aika samaa tavaraa. Siis niissä paikoissa mistä voi ostaa riisiä isoissa säkeissä ja ruoka-aineita joiden nimiä en tunnista.

Ihmisenpesuaine


Siinä sitten googlettelin ja huomasin, että monet käyttävät marseille-saippuaa itsensä pesemiseen. Joillekin jopa ihotautilääkäri on sitä kuulemma suositellut. Aidossa marseille-saippuassa ei ole väriaineita eikä hajusteita ja sen sanotaan olevan hypoallergeeninen sekä biohajoava 28 tunnissa.

En ole väitteitä tarkistanut, mutta vielä vähemmän tiedän niistä pesuaineista mitä olen käyttänyt viimeiset 30 vuotta. En ole myöskään kemikaalipelkoinen, mutta jos hyvää saippuaa saa aikaiseksi vähemmälläkin, niin mikäs siinä. Epäilen toki, että nykyään monet ainesosat palvelevat enemmän teollisuutta kuin käyttäjää. Lopputulos pitää saada aikaiseksi mahdollisimman halvalla koska profit.

Ensin en edes aikonut pestä itseäni marseille-saippualle, vaan hankin sen muuhun käyttöön. Mutta päätin kuitenkin kokeilla.

Ihossa en huomaa muutosta suuntaan taikka toiseen, tosin voin pestä käteni tinnerillä enkä huomaa silloinkaan. En siis ole herkkänahkainen. Hiukset taas tuntuivat pesun jälkeen pehmeämmiltä, mutta eivät silikonimaisen lötköiltä (monissa hoitoaineissa on silikonia). Autoalan jäljiltä minulla on pieni silikonikammo (kysypä joltain automaalarilta).

Muuten olen ollut pesutulokseen tyytyväinen, mutta jos on käyttänyt reippaasti hiusvahaa, se ei välttämättä lähde yhtä hyvin kuin jollain muulla. Käytössä marseille-saippua on oikein mukavaa, se vaahtoaa juuri sopivasti ja sitä ei tule otettua liikaa kuten joskus nestemäistä pesuainetta. Silmissä se kirvelee hieman, mutta muuten ei kyllä ärsytä yhtään.

Reissussa en saippuapalan kanssa ole vielä ollut, hyvä puoli on se, että se ei voi missään tilanteessa vuotaa laukkuun. Ja kai sen voi laittaa vaikka tavalliseen muovipussiin jos ei omista sopivaa rasiaa. Toki pienempi pala olisi kätevä kuin Emma Noelin jötikkä.

Nahanpuhdistusaine


Marseille-saippuan sanotaan olevan etevä nahanpuhdistusaine ja kelpaavan myös muuhunkin puhdistukseen ja tahranpoistoon. Se ei pese pois nahan omaa rasvaa vaan saippuan öljy hoitaa nahkaa jotta se ei kovettuisi koppuraksi kuten kovakouraisemmin puhdistettaessa.

Usein kuulee sanottavan, että nahka ei siedä kosteutta, se ei tarvitse hoitoa tai sitä ei voi järkevästi hoitaa. Nahka on kuitenkin luonteeltaan materiaali joka tarvitsee hoitoa jotta se säilyisi hyvänä pidempään. Hoitamaton nahka voi kovettua ja alkaa halkeilemaan.

Esimerkiksi vaalea nahkasohva voi kaivata puhdistusta jo parin käyttövuoden jälkeen. Tietysti kannattaa tutkia ensin valmistajan ohjeet ja kokeilla ainetta, oli se mitä tahansa, johonkin näkymättömään kohtaan. Nahka voi olla myös vahvasti pinnoitettua, jolloin se ei vastaanota hoitotoimenpiteitä kovinkaan hyvin. Tahrat voivat toki lähteä pinnoitetusta nahasta jopa paremmin, mutta mitään hoitoaineita on siihen turha yrittää imeyttää.

Muun muassa Ikealla on oma nahanhoitosettinsä. Autofiksarina itselleni taas tuli tutuksi Leathermasterin nahan puhdistus- ja hoitoaineet. Mutta jos kaipaat edullista ja yleispätevää ratkaisua, hanki marseille-saippuaa.

tummanharmaan nahkahanskat
Hyvistä nahkahanskoista kannattaa pitää huolta.

Olen viimeisen vuoden aikana hankkinut kahdet mokkakengät ja omistan muun muassa harmaat nahkahanskat. Nahkahanskat tuppaavat pyöräillessä likaantumaan ja toisaalta talvella kengätkin saavat osansa maassa pyörivästä mustasta möhnästä. Mokkakenkää ei kuitenkaan voi hoitaa perinteisellä nahkarasvalla.

Kengät puhdistin varovasti saippualla ja harjalla kastelematta niitä liikaa. Väri kirkastui talven jäljiltä ja nahka tuntui aavistuksen notkeammalta. Nahkahanskat tuntuivat myöskin kuin uusilta. Toki hanskat voivat pesun jälkeen tuntua jäykiltä, mutta ne notkistuvat nopeasti käytössä toisin kuin oikeasti kovettunut nahka.

Joka kotiin?


Marseille-saippualla tunnutaan puhdistavan vähän kaikenlaista. Ja miksipä sitä ei kannattaisi hankkia omaankin kotiin, saippuapala ei vie ketään konkurssiin ja se on kuitenkin puhdistusaineena sangen mietoa eikä sen pitäisi aiheuttaa mitään kummempia vaivojakaan kellekään.

Nykyään löytää harvoin mitään käyttökelpoista mikä olisi sekä hyvää, että halpaa. Mutta aina joskus vanhat konstit ovat parempia kuin uusia.

Marseille-saippuasta voit lukea myös sivustolta siivous.info: Marseille -saippuan käyttö siivouksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.