keskiviikko 31. elokuuta 2016

MiFu – hitti vai huti?

Nyhtökauran menestyksen vanavedessä Valio julkaisi oman lihankorvikkeensa, maitotofun eli MiFun. Vaikka tuotelanseeraus olikin myyty erinomaisesti medioille, ei tuotteen vastaanotto ole ollut ehkä ihan sitä mitä Valio toivoi. Mutta miltä MiFu maistuu ja kenelle se on tarkoitettu?


mifun rasia
Valion uusi "paistettava raejuusto" MiFu

Lihankorvikkeeksi MiFu on eläinperäisenä tuotteena hieman outo. Nyhtökaura ja esimerkiksi "vihikset" ovat taas täysin vegaanisia. Hieman mietityttää, että ollaanko Valiolla oltu nyt ihan tutkalla nykyisistä suuntauksista. Uskon kyllä, että lihankorvikkeille tulee olemaan kysyntää, mutta eläinperäisille sellaisille? Valion usko tuntuu olevan kuitenkin kova: Talouselämä.

Valio ei mitenkään yritä peitellä tuotteensa eläinperäisyyttä. Epäilyttävästä korvikemaisesta ruokarae-nimestään huolimatta se tähtää kotikeittiön pääraaka-aineeksi. Syötäisiinkö tänään ruokaraepiirakkaa?

Valio MiFU® paistettava ruokarae on kotikeittiön uusi pääraaka-aine, joka on parhaimmillaan lämpimässä ruoanlaitossa. Se on valmistettu suomalaisesta maidosta ja sisältää runsaasti hyvälaatuista maitoproteiinia. – lainaus Valion sivulta

Itse syön kyllä lihaa enkä aio lopettaa, mutta vähentää kylläkin. En kuitenkaan halua korvata lihaa maidosta tehdyllä ruokarakeella, vaan jollakin oikeasti kasvisperäisellä. Jos haluan syödä maitorakeita, ostan raejuustoa. MiFua onkin epäilty vain uudelleenbrändätyksi raejuustoksi. Raejuustoa ei kuitenkaan voi paistaa.

Talouselämän haastattelun mukaan "paistettavan raejuuston" kehitys alkoi jo vuonna 2009, tuolloin ei esimerkiksi Venäjän talouspakotteista ollut vielä mitään tietoa. Kehityskaaren jäljiltä kädessä on tuote, joka näyttää ja maistuu raejuustolta, mutta sitä ei myydä raejuustona.

Koska MiFusta puhuttaessa puhutaan usein myös Nyhtökaurasta, mainittakoon, että Nyhtökauran idea syntyi syksyllä 2014 (Wikipedia). Nyhtökaura on kuitenkin täysin uudenlainen tuote, täysin vegaaninen ja kaupasta aina loppu, joten en lähde vertailemaan enempää näitä kahta tuotetta.

MiFu vastaan raejuusto


mifu, raejuusto ja grillijuusto yhteiskuvassa
Raejuusto, paistettava raejuusto ja paistettava juusto.

Valitsin testiin vain vain Valion tuotteita ja ostin kaikki S-Marketista. En mene yksityiskohtiin sen enempää, vaan otan lusikan kauniiseen käteen ja siirryn suoran itse asiaan, eli maisteluun. En koe myöskään tarpeelliseksi tehdä mitään sokkotestejä.

mifu ja raejuusto vierekkäin
MiFu on kuivempaa.

Ulkonäöllisesti MiFu tosiaan muistuttaa raejuustoa, tosin purkissa on vähemmän nestettä ja rakeet ovat siistejä ja kiiltäviä. Maultaan MiFun tunnistaa heti raejuustoksi vaikka se ei raejuustoa olekaan. Suutuntumaltaan siinä on lievä kevytjuustomainen kumimaisuus, mutta jotain lienee jouduttu uhraamaan paistettavuuden eteen. Kumimaisuuden lähde saattaa olla ainesosaluettelosta löytyvä ksantaanikumi (tai näin maallikkona hassusti päättelin).

Kylmänä syötäessä raejuusto voittaa, tosin kuka nyt ostaisi PAISTETTAVIA ruokarakeita kylmänä syötäväksi, halvemmallahan saa hyvää raejuustoa.  Valio on onnistunut myös pakkaamaan MiFua samankokoiseen pakettiin 70 grammaa vähemmän (400 g vrt. 330 g). Tosin painoero saattaa syntyä raejuustopurkissa olevasta runsaammasta nesteestä. Kilo MiFua tarkoittaa kuitenkin enemmän muoviroskaa kuin jos ostaisi kilon raejuustoa.

Paistotesti


Paistotestiin pääsi mukaan myös musta hevonen, Valion Grillijuusto. Grillijuusto on vähän kuin Halloumia, mutta sitä ei sanota Halloumiksi ja siinä ei ole minttua.

Halloumijuusto kehitettiin satoja vuosia sitten, joten Valion ruokarae ei ole maailman ensimmäinen paistettava juusto (tuskin on Halloumikaan, en tiedä enkä ota selvää). Tai siis eihän MiFu ole juustoa, se vaan unohtuu koko ajan. Grillijuustossa on myös koko joukon lyhyin ainesosalista, joten juuston saaminen paistokelpoiseksi ei vaadi välttämättä lisäaineita.


Raejuusto

Raejuusto olisi kannattanut valuttaa ennen pannulle laittoa. Juusto suli odotetusti yhdeksi möykyksi, mutta ei juurikaan palanut pannuun kiinni. Sulanut raejuusto ei varsinaisesti maistunut enää kovin hyvältä ja suutuntumakin oli kumimainen. Jatkoon, mutta vain kylmänä.

MiFu

Myös MiFu käyttäytyi odotusten mukaisesti. Se ei jäänyt pannuun kiinni ja ruskistui, jos ei nätisti niin ruskistui kuitenkin. Kumimainen suutuntuma ei ainakaan vähentynyt paistaessa. Maku on ihan ok, mutta suussa pyörii edelleenkin kysymys, että miksi. Ei tainnut mennä jatkoon.

Grillijuusto

Vertasin grillijuustoa ensin Halloumiin, mutta ehkä ei olisi pitänyt. Grillijuusto paloi nopeasti pannun pintaan kiinni ja alkoi pian sulaa juustomaisesti. Halloumihan säilyy kiinteänä ja ruskistuu nätisti. Paistetun grillijuuston rakenne ja suutuntuma olivat epämiellyttävän kumimaiset ja makukaan ei houkuttele ostamaan tuotetta toiseen kertaan. Ei jatkoon. Jotain MiFussa on siis onnistuttu tekemään oikein, älkää ostako tätä.


Kenelle MiFu on tarkoitettu?


MiFun lopullinen kohderyhmä on jäänyt itselleni vähän epäselväksi. Lieneekö se ollut ihan selvä Valiollakaan. Yleensä kun ihmiset haluavat vaihtaa lihan johonkin muuhun, se vaihdetaan kasvisperäisiin tuotteisiin. Vegaanisuus on päivän sana, ei maitopohjaiset korvikkeet.

Myöskään vahvasti prosessoidut teollisuustuotteet eivät ole kovin kovassa huudossa ruokapuolella. MiFu ei pääse siis siinäkään suhteessa loistamaan. Ruokahifistelijän tai kasvissyöjähipsterin lautaselle teollinen rae tuskin tulee päätymään. Jotenkin minusta tuntuu, että ne jotka voisivat syödä MiFua, syövät myös hyvällä halulla myös jauhelihaa ja koko tuote jää vähän turhaksi.

Nimikin on jotenkin epäonnistunut, se kuulostaa lähinnä lempinimeltä milffille. Milk Tofu eli MiFu on varmaan kuulostanut hyvältä idealta kun Mainostoimisto Pullajalka on esitellyt sen harmaissa pikkutakeissaan pönöttävälle johtoryhmälle. Mutta tofua popsivat hipserit ja lifestylebloggarit eivät kaada maitoa kahviinsakanaan, niin miksi he ostaisivat maidosta tehtyjä korvikerakeita? Valiolla ei ehkä tiedetä, että kahvin sekaan voi laittaa myös soijamaitoa tai kauramaitoa. Itse ostan välillä jälkimmäistä.

Loppupäätelmä


Itse en ainakaan tule ostamaan MiFua enää ikinä, en oikein keksi sille mitään järkevää käyttöä. Eikä se niin hyvää ollut, että senkään takia tekisi mieli. Jos haluan paistaa juustoa, ostan seuraavaksi oikeaa Halloumia, se on hyvää ja paistuu kauniisti.

Minua on tänään valistettu, että Valiolla on melkoinen tuotekehityskoneisto En epäile sitä yhtään, mutta tuotekehityksessäkään määrä ei korvaa laatua. Sitä kyllä epäilen, että MiFusta tulisi toivotunlainen hitti, se ei vain vastaa huutoon. Tosin olin väärässä myös Hörpyn suhteen, Valion tuote sekin.

Mutta aika näyttää, löytyykö MiFu viiden vuoden päästä suomalaisperheiden jääkaapeista, jääkö se marketin hyllyyn pyörimään marginaalituotteena vai haudataanko vähin ääni.

edit: MiFu kiinnostaa myös Punk in Finlandissa.

6 kommenttia:

 1. Nyt oli jotenkin asennoitunut tämä tuotetestaus...? Itselläni on juuri Mifua lautasella ja tällä sekasyöjällä tuote menee ainakin jatkoon. Sienien seassa paistoin, joten sienten "kumimaisuudestakohan" johtui, että minulta jäi Mifun kumimaisuus tykkänään huomaamatta :) Älä nyt kerrasta luovuta, vaan anna edes toinen tilaisuus! Välimeren tomaatti oli ainakin ihan hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että MiFu saa uutta tilaisuutta, lihankorvikkeeksi siitä ei ole. Haluan korvikkeeni muuna kuin eläinperäisenä. Toisaalta en halua laittaa raejuustoa joka paikkaan, joten en MiFuakaan. Skidinä kyllä laitoin raejuustoa esimerkiksi perunamuusin sekaan. Täytyy ottaa härkis kokeiluun seuraavaksi.

   Kumimaisuus ei välttämättä erotu niin voimakkaasti jos ei pääse vertailemaan, itsehän lappasin molempia suuhun vuorotellen. Mutta tietynlainen kevytjuustomainen fiilis siinä kyllä oli.

   Ja asennoitunut kyllä siinä mielessä, että ostin tuotetta ihan vaan sen takia, että halusin vertailla sen paisto-ominaisuuksia. Muuten en olisi ostanut laisinkaan. Mutta sitä ei minusta käy kieltäminen, että kyseessä tosiaan on paistettava raejuusto eikä mikään mullistava uutuus.

   Eräs kollegani epäili, että Valiolla on tullut kiire päästä ratsastamaan Nyhtökaurahypen jälkimainingeissa ja tuote tai ainakin sen lanseeraus on pukattu ulos liian nopeasti. Tarinahan ei kerro, että mitä tuon 7 vuoden kehityksen aikana on touhuttu. Ehkä suunniteltiin sitä ja tätä ja sitten kovassa kiireessä päädyttiin lisäämään paisto-ominaisuudet raejuustoon kun johtoryhmä alkoi grillata että valmista pitäisi jo olla.

   Poista
 2. Ei kai mifua ole tarkoitettukaan niille viherhipstereille vaan sekasyöjille tai sellaisille vegetaristeille jotka käyttävät myös maitotuotteita. Silloin mifu on uusi vaihtoehto muille (eläin- ja kasvi)peräisille proteiininlähteille. Ei siis joko-tai vaan sekä-että :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta riittäävätko he kohderyhmäksi? Varsinkin kun tuote ei ollut luvatusti "aivan uudenlainen", siinä ei välttämättä ole riittävästi uutuusarvoa houkuttelemaan ihmisiä kokeilemaan tuotetta. Mutta aika näyttää liittyykö se Yujun ja muiden seuraan.

   Poista
 3. kohderyhmän koosta saa vähän tuntumaa tästä (lainaus wikipediasta):
  Suomessa ei tilastoida kasvissyöjien tai vegaanien määrää, eikä kasvisruokailun yleisyyttä ole viime vuosina tutkittu.

  Aiemmin on esitetty suuntaa antavia arvioita, että 2−3 % suomalaisista olisi kasvissyöjiä [7] ja noin 0,5 % vegaaneja[8]. Vuonna 2008 julkaistun, aiempien vuosien tutkimuksia yhdistelevän metatutkimuksen mukaan 3,3 % suomalaisista piti itseään kasvissyöjänä, mutta vain 20 prosentilla heistä ruokavalio täytti kasvissyönnin määritelmän. Siten kasvissyöjien osuus suomalaisista oli tuolloin 0,66 %. 1,4 % söi kalaa, mutta ei lihaa. 0,18 % oli joko vegaaneja tai laktovegetaristeja.[9]

  Lihantuottajien Lihatiedotusyhdistyksen kyselyn mukaan 6 % suomalaisista (eli 329 000 ihmistä) ei syönyt lihaa vuonna 2015.[10] Edellisenä vuonna osuus oli 5 % ja korkein 25−34 -vuotiaiden keskuudessa, jossa se oli 10 %. Kysely ei kuitenkaan kartoittanut kalan syöntiä.

  VastaaPoista
 4. Kyllä itse ainakin olen "lihansyöjä" ja aijon tätä kokeilla, sekä luultavastii tulee korvaamaan entistä isomman osan lihan syönnistäni. Pidän kasvisruuista, mutta olen kaivannut niihin jotain lisäksi. Ehdottomasti hyvä idea siis =)

  VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.