keskiviikko 17. elokuuta 2016

miniDSP 2x4 muuttui esivahvistimeksi

Omastakin laitehyllystäni löytyvä miniDSP:n perusmalli 2x4 on edullinen laite, joka käy huonerkorjailuun tai aktiivijakosuotimeksi. Liiallisilla ominaisuuksilla se ei kuitenkaan ole juhlinut, mutta uusi HD-malli pyrkii korjaamaan puutteita.

Sisääntuloja vanhassa 2x4:ssä on vain yksi, eli signaali syötetään sisään analogisena  rca-johdolla. Laitteen loogisin paikka on siis esi- ja päätevahvistimen/aktiivikajareiden välissä signaalin alkuperästä riippumatta. Digitaalisilla lähteillä signaalissa on siis ylimääräinen DA/AD-muunnos.

Toinen ongelmaksi koettu asia on ollut pieni 0.9Vrms antojännite. Hieman kalliimpi, balansoitu malli antaa ulos enemmän, mutta siihen ei ole laitettu mitään kelvollisia liitinterminaaleja.

Sama kuori, uusi tekniikka


2x4 HD -mallin sisuskalut on laitettu uusiksi, mutta ostajia kiinnostaa varmasti eniten mahdollisuus kytkeä laitteita myös optisella tai usb-kaapelilla. Laitteelle voi opettaa minkä tahansa infrapunakaukosäätimen signaalit ohjaamaan äänenvoimakkuutta, sisääntuloja ja presettejä. Myös 2Vrms ulostulo miellyttää varmasti monia.

Lopputulos hämmentää


Paperilla uudet ominaisuudet kuulostavat mainiolta ja itsekin aloin miettimään, että pistäisinkö vanhan miniDSP 2x4:n ja etuvahvistimeni vaihtoon, mutta asiaa pohtiessani törmäsin pariin käytännön ongelmaan.

Laite on alunperin suunniteltu alunperin selvästi piirilevyn ehdoilla, toisella puolella sisäänmenot ja toisella ulostulot. Sen jälkeen se on pakattu heppoiseen peltikoteloon. Tämä ei haittaa mikäli laitteen voi jemmata laitehyllyn taakse piiloon.

Nyt 2x4 HD pitäisi kuitenkin saada sellaiseen paikkaan, että kaukosäätimen signaali tavoittaa ir-silmän ja käyttäjä näkee merkkivalot. Eli käytännössä tulopuoli käyttäjään päin. Ei hyvä.

Avuksi vaivaan on ehdotettu ir-jatkajaa, mutta se olisi taas yksi laite lisää haluamassa virtaa. Laskin eilen, että tv-tasossani on 11 erilaista laitetta jotka tarvitsevat oman virtajohdon. Melkoinen käärmeenpesä kaiken kaikkiaan.

Minusta laitteen kotelo olisi pitänyt suunnitella siten, että sen voi sijoittaa edes jotakuinkin järkevästi näkyvälle paikalle. Ir-silmällä ja indikaattorivalolla ei ole käyttöä hyllyn takana. Tai sitten laitteen olisi voinut varustaa liitännällä johon voisi kytkeä erillisen interfacen laitteen ohjastamiseen.

Ei joka kotiin


Ei alkuperäinenkään miniDSP 2x4 mikään mainstream-tuote ole, sen käyttö vaatii pientä perehtymistä eikä hyvän huonekorjauskäppyränkään aikaansaaminen välttämättä onnistu pelkällä REWin automaattitoiminnolla. Itsekin onnistuin vasta hyvillä neuvoilla.

Vanhan mallin sai kuitenkin kätevästi piiloon ilman esiin jääviä johtosykkyröitä. Nyt laite täytyy laittaa rohkeasti esille tai sitten ei saa pelätä ir-jatkajasta tulevia lisäjohtoja. Itseäni kiehtoisi taas äänentoistojärjestelmän yksinkertaistaminen, ei monimutkaistaminen.

Vai keksiikö joku jonkun järkevän tavan ohjata laitetta ilman ir-jatkajaa virtajohtoineen? Sellaisen tavan joka sopisi myös olohuoneeseen, eikä vain teknologiafriikin miesluolaan.

Jos ei halua säätää tullien ja verojen kanssa, laitetta myy Suomessa ainakin Ääninen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.